Използваме „бисквитки“ - те Ви позволяват да извлечете най-много от нашия сайт. Ако продължите, без да промените настройките си, Вие се съгласявате да получавате „бисквитки“ от сайта на ИКЕА България.
Добре дошли в ИКЕА

лимитирана колекция " IKEA ART EVENT 2016"IKEA ART EVENT 2016 - ЛИМИТИРАНА КОЛЕКЦИЯ

ИЗКУСТВО ЗА ВСИЧКИ


Тази пролет, подарете на стените си нещо свежо и по-различно: арт фотография от колекцията IKEA ART EVENT 2016. Защото мястото на изкуството не е само в някой музей или галерия – мястото му е и във вашия дом. 
IKEA ART EVENT е лимитирана колекция, която включва 11 постера на 11 съвременни фотографи от цял свят. А сега ИКЕА ви предоставя възможност да притежавате своята любима арт фотография на страхотна цена. 

Но побързайте – колекцията ще бъде налична за ограничен период от време!

Към колекцията
 
     

 

“Целта на колекцията IKEA ART EVENT 2016 е да даде възможност на повече хора да изградят дом, в който изкуството да присъства като естествена част – искаме творбите да бъдат уникални и в
същото време цената им да бъде достъпна"

Henrik Most

Creative Leader в IKEA of Sweden. 


Запознайте се с артистите


Mathieu
César

 
Rankin
 
Jill
Greenberg
 
Bobby
Doherty
 
Bára
Prášilová
 
Mandy
Barker
 
Chad
Moore
 
Annika von
Hausswolff
 
Nathalia
Edenmont
 
Tanya
Long
 
®obin

Манди Баркър

  Mанди Баркър е фотограф с мисия. Със своите едновременно красиви и смущаващи изображения тя разказва историята на моретата, които буквално се давят в пластмасови отпадъци. 
“Не искам да провокирам чувство на вина, но ми се иска да информирам хората. ”
За своето произведение за ИКЕА, Манди е използвала отломки от 6 океана и 6 различни континента върху черен фон.
“Създава усещането за вселена, почти скрит свят под морето, създаден от натрупаните пластмасови отпадъци.”

Родена в Хъл, Великобритания през 1964 г.
Живее в Лийдс, Великобритания.
 

 
 

Матийо Сезар


  Матийо Сезар е известен като човекът, който дава нова дефиниция на съблазнителния портрет на звездата. Откакто започва своята работа, безброй актьори, музиканти и модели са увековечени в неговия типичен, съвършен черно-бял стил.

“Черно-бялата фотография има непреходно качество, което обожавам.”

Контрастът е в сърцето на творбата на Матийо Сезар за IKEA ART EVENT. Въпреки, че е една от най-ранните му фотографии, той изпитва слабост към тази творба.  “Този портрет разкрива в пълна степен моята вселена и мен самия.”

Роден в Сюрен, Франция, през 1987 г. 
Живее в Париж. 


 

Боби Дохърти

  Като фотограф в New York Magazine работата на Боби Дохърти е свързана със снимането на храна. Той прекарва часове в обикаляне по пазари, търсейки обикновени продукти, които да се превърнат в основна атракция в неговите силно стилизирани, почти сюрреалистични изображения. 

“Когато открия интересен обект, започвам да мисля как може да ми свърши работа и каква емоция мога да провокирам.”
Това е и историята зад изображението, създадено специално за IKEA ART EVENT, разказва Боби Дохърти:
“Открих този хляб и бях изненадан. Помислих си, че изглежда наистина необичайно и исках да поиграя с това. Често се опитвам да придам почти нереалистичен вид на нещата.”

Роден в Ню Йорк, САЩ през 1989 г. 
Живее в Ню Йорк, САЩ
 

 

Наталия Еденмонт
  Наталия Еденмонт е най-щастлива, когато облича модел в грозде или когато лепи хиляди крила на пеперуди върху парче картон.
“Тогава се чувствам истински жива. Обичам нещата да бъдат трудни. Ако нещата са твърде лесни, губя ентусиазъм.”
Отнема й почти осем месеца да завърши своята творба „Силата на природата“. Осем месеца на редене на крилца на пеперуди върху бял картон, преди да заснеме резултата със своя широкоформатен фотоапарат.
“Много от пеперудите са били скрити в кутии в продължение на половин век. По този начин те заживяват отново, завинаги.”

Родена през 1970 г. в Ялта, Украйна. 
Живее в Стокхолм, Швеция


 

Джил Грийнбърг

  В своята последна серия творби, Джил Грийнбърг комбинира рисуване с фотография по изцяло нов начин. 
Тя работи под прозорците в своето студио или в своя апартамент, рисувайки върху малка стъклена палитра. Небето над нея и формите на прозорците се отразяват в мократа боя – и когато тя снима (което прави след всяко движение с четката), магията се случва.

“Рисувам със светлина. В тази връзка всяка творба от колекцията „Рисунки“ е свързана с времето. Не би изглеждала по този начин в нито един друг момент .”

Родена в Монреал, Канада през 1967 г. 
Живее в Ню Йорк, САЩ


 

Аника вон Хаусуолф  Напоследък Аника вон Хаусуолф започва да се интересува от това как нашето съзнание се променя чрез фотографията. Творбите й ни потапят в свят, граничещ между документалното и фантастиката. Със своите две измерения, създадени от момичето и от едва доловимата стая, творбата на Аника за IKEA ART EVENT до голяма степен характеризира нейната образност. Аника не е напълно доволна преди петия опит, но тя никога не прибързва с работния процес:

“Никога не съм нехайна по отношение на едно изображение. Прекарах много време над своята работа и вложих много емоции – много от мен – в тях.”

Родена в Гьотеборг, Швеция през 1967 г. 
Живее в Гьотеборг, Швеция
 

Таня Лонг

  Таня Лонг не нарича себе си фотограф, а по-скоро артист, работещ с фотография. Още от фотографското училище тя се насочва към редуциране на фотографията към нейната същност: светлина и време. “Колко можеш да премахнеш от нея и все още да я наричаш фотография? Не използвам камера или негативи.
”Адресирам стандартите, като нарушавам всички правила.”

Творбата на Таня Лонг за IKEA ART EVENT е създадена от сгъване на фотохартия в конусовидни форми, изложени многократно на различна цветна светлина.

Родена в Ню Йорк, САЩ  през 1981 г. 
Живее в Айндховен, Холандия


 

Чад Мур  Работата на Чад Мур е свързана с това да улови живота и младите в града, който го вдъхновява най-много – Ню Йорк.
“Мисля, че има истинска разлика между това да снимаш някой, който ти позира, и да снимаш хората, когато са искрени в своите емоции и преживявания”. В деня преди Чад Мур да замине от Флорида за Ню Йорк, той е изпратен с плажно парти от своите приятели, когато заснема Ана. По това време Чад, който винаги снима с 35-мм лента и никога не използва Фотошоп, експериментира със специален двоен процес на експозиция за пръв път.
“Този кадър беше първият и най-добър и остана сред любимите ми.”

Роден в Тампа Бей, Флорида през 1987 г.
Живее в Ню Йорк, САЩ
 

БАРА ПРАСИЛОВА

  Бара Прасилова винаги търси светлината. Независимо от темата, нейните снимки демонстрират игривост, отразяваща виждането й за живота: 
“Понякога чувството за хумор е единственият начин да се справиш със ситуацията.”
Когато Бара не успява да открие полата с точния вид точки, които търси, тя решава сама да ги нарисува – също както е изработила телената конструкция, за да постигне летящия ефект при полата.

“Целта на тази снимка е да покаже жената като стихия, по весел и слънчев начин.”

Родена в Хеб, Чехия през 1979 г.
Живее в Прага, Чехия
 

Ранкин


  Ранкин е сред малкото фотографи, правили толкова портрети на супермодели, филмови звезди и музиканти. Зад всичко това стои неговата неподправена любов към фотографията като средство за комуникация.
 “Обичам това, което правя, и съм щастлив, че мога да го правя.”
 Кадърът за IKEA ART EVENT е част от серия фотографии, наречена So far so sexy. Заснета е върху диван от изкуствена кожа в стария офис на Ранкин.
 “Голяма част от моята работа е свързана с това да анализирам разни неща и да ги представям по забавен начин. So far so sexy е имитация на жанр, който беше популярен в началото на новото хилядолетие.”

Роден в Пейсли,
Великобритания през 1966 г. 
Живее в Лондон, Великобритания


 

®obin

  Преди всичко илюстратор, Паскал Жиндре, известен с псевдонима ®obin, има зад себе си около 70 детски книги и голям брой комикси. За ®obin това да използва фотографията като основен елемент в своята работа е начин да открие реалността:
 “Целта е да покажеш красотата на светлината, на природата.”
 Първоначално снимките, включващи малките му рисувани герои, Skuggi, били просто за забавление:
 “Правя ги от години, представяйки си, че тези малки фигурки съществуват и се появяват там, където най-малко очакваш, че живеят в кутия и използват тигана като басейн.”

Роден във Вилие льо Бел,
Франция през 1969 г. 
Живее в Париж, Франция


 

Разплащателни методи: