Използваме „бисквитки“ - те Ви позволяват да извлечете най-много от нашия сайт. Ако продължите, без да промените настройките си, Вие се съгласявате да получавате „бисквитки“ от сайта на ИКЕА България.
Добре дошли в ИКЕА

9 начина да запазим вкуса на лятото

19-септ-2017
Когато любимите зеленчуци или плодове са готови за бране, не позволявайте на скореца да ви открадне реколтата. Следвайте нашите съвети за консервиране на най-различни вкусове, които ще носят спомена за лятото чак до зимата.
9 начина да запазим вкуса на лятото

1. Билките могат да се запазят за дълго
За да запазите аромата на билките за дълго, е необходимо да ги изсушите.
Окачете връзките на сухо, топло и проветриво място.
И се наслаждавайте на ястия с богат аромат, когато пожелаете.



2. Микс от билки и зехтин
Смесете малко количество, например мента или босилек със зехтин
и след това замразете във фризера в поставки за лед.
Не само че вкусът ще се запази за по-дълго,
но и всяка формичка е идеалната доза да засили аромата на ястието, което приготвяте.



3. Сушене на гъби
Когато се съхранят правилно - далеч от влага и топлина, гъбите засилват аромата и вкуса си.
След като ги изсушите добре, поставете в буркан
с херметически затварящ се капак и забравете за тях.
Поне до зимата, когато ще направите вкусна супа и ще зарадвате всички у дома.



4. Медът е идеален консервант
Просто пуснете в малко бурканче с мед вашата любима прясна подправка
(нашите са лавандула, розмарин, кимион и кaрамфил),
за да добавите неповторим аромат,
перфектно допълващ се от интензивния вкус на меда.




5. Сладкото на баба
Един от класическите начини да запазите вкуса на зрелите плодове е да си направите сладко.
Но кой казва, че и тук не са възможни импровизации.
Какво ще кажете да добавите една лъжичка от меда с билки?
Използвайте буркани, които се затварят плътно,
за да предпазите сладкото от разваляне и да го съхраните за дълго. 



6. Кой не е чувал за чътни
Чътни е английският начин за консервиране на зеленчуци
и плодове - едно готово вкусно допълнение към най-различни храни – от сандвичи до къри сосове.
Пробвайте с чътни от манго и люта чушка и няма да съжалявате.



7. Майстори на туршията
Ако искате изпитан и лесен урок да запазите различни зеленчуци, туршията е начинът.
Изберете голям стъклен буркан и започвайте да редите – краставички,
1 част оцет, 2 части захар и 3 части вода.
Няколко дни по-късно, туршията е вече готова за консумация,
но ако стерилизирате буркана ще запазите хрупкавия и свеж вкус за години напред.





8. Лимонада за зимата? Точно така.
Смесете лимон и захар (а защо не и цвят бъз) в пластмасова кутия и сложете във фризера.
А когато ви се прииска да събудите спомена за лятото,
просто сместе една-две лъжици от готовия плодов лед с вода... и затворете очи.





9. Замразени плодове с едно движение
Сложете по едно резенче или цял дребен плод в поставки за лед,
напълнете с вода и оставете във фризер за няколко часа.
Използвайте, за да обогатите вкуса на вода, смути или коктейл по ваш вкус.

Разплащателни методи: