Добре дошли в ИКЕА

ИКЕА с три отличия на наградите за дизайн „Red Dots“

Резултатите от конкурса „Red Dot” носят тройна победа за дизайна на ИКЕА!
Продуктите-победители - мултифункционалният диван DELAKTIG, преносимата
музикална система FREKVENS и KUNGSBACKA – първата кухня в ИКЕА,
направена от рециклирани пластмаса и дърво – бяха наградени на ежегодната
церемония, провеждаща се през юли в Есен, Германия.

За Маркус Енгман, ръководител отдел „Дизайн“ в ИКЕА, стойността на получените награди от организация, която награждава най-добрите в международния дизайн от 1955 г. насам, има по-малко общо с наградата и повече с признанието за сътрудничеството в сферата на иновациите и устойчивото мислене в дизайна. „Ние наистина сме щастливи и горди, че ИКЕА е получила наградите Red Dot,” казва Маркус. „Те имат много общо помежду си. Всички те показват, че дизайнът може да бъде нещо повече от просто дизайн и че когато работим заедно, нещата се случват. Че можем да събираме отпадъците заедно и да ги превръщаме в кухненски врати KUNGSBACKA; че можем да създадем модулната серия DELAKTIG, към която всеки може да добавя и да я развива по свое желание; и че можем да направим една музикална система като FREKVENS, която насърчава хората да бъдат повече заедно.”

"В ИКЕА ние не просто създаваме неща, ние използваме дизайн, за да направим нещата по-добри. Тези награди ни показват, че сме на прав път."

Маркус Енгман, ръководител на отдел „Дизайн“ в ИКЕА

Процесът по създаване на KUNGSBACKA започна с идеята за създаване на по-устойчиви кухненски врати и завърши с продукт, който прави важна крачка към един модел на бизнес, в който всичко се оползотворява. За ИКЕА отпадъците са ресурс, а не проблем. Стилните матови кухненски врати са направени от рециклирано дърво, а покритието им е от рециклирани пластмасови бутилки. „Търсим ново приложение на материали като рециклирана хартия, различни влакна, пяна и пластмаса, за да им вдъхнем нов живот, използвайки ги в нови продукти,“ казва дизайнерът на KUNGSBACKA Анна Гранат.

"Трябва да станем по-добри в разумното използване на ресурсите на нашата планета. Целта ни е да увеличим дела на рециклираните материали в нашите продукти."

Анна Гранат, разработка на продукти, ИКЕА

Малко статистика зад решението за създаване на KUNGSBACKA: всяка година в света се използват около 100 милиарда пластмасови бутилки. Като тук броим само тези от минерална вода. Около 30% от всички тях се рециклират, останалите 70% отпадъци биват изхвърлени в океаните или депата за отпадъци. За създаването на стилните черни матови покрития на вратите KUNGSBACKA с размер 40х80 см се използват по 25 бутилки от половин литър за всяка вратичка, без да се прави компромис с дизайна, качеството или функционалността. Кликнете на видеото, за да видите повече за създаването на KUNGSBACKA.

Съвместната работа на дизайнерите на ИКЕА с шведската компания за електроника Teenage Engineering Sound Systems, довежда до създаването на колекцията FREKVENS. Или с други думи – всичко от което имаш нужда, за да направиш едно парти – колони, миксери и осветление. Резултати от изследвания за значението на музиката в живота на младите хорани накараха да създадем тази колекция, която ще бъде разпространена в ограничени количества през следващата година. „Какво ти трябва, за да направиш супер парти вкъщи? Това е темата, която решихме да разнищим с FREKVENS,” казва Майкъл Николис, ръководител отдел „Творчество“ в ИКЕА Швеция. “Заедно с Teenage Engineering Sound System показахме възможността да носиш партито със себе си.”

"Тъй като все повече хора живеят в малки пространства, нараства нуждата от продукти, които могат да послужат за всякакви ситуации и дейности."

Джеймс Футчър, творчески лидер в ИКЕА Швеция

„Решихме да погледнем под различен ъгъл ролята на дивана вкъщи,“ казва Джеймс Фучър, ръководител отдел „Творчество“ в ИКЕА Швеция за DELAKTIG – новата модулна серия дивани, разработена съвместно с дизайнера Том Диксън. Екипът излезе с три опорни точки – индустриализиране на дивана, търсене на различни производствени методи и изследване на нови материали. Основната част на диваните от серията DELAKTIG е направена от пресован алуминиев профил, състоящ се от най-малко 50% рециклиран материал. Това е канапе, легло и много други неща... "DELAKTIG е напълно отворен и може да се персонализира така, че да отговаря на нуждите на най-различни хора, където и да се намират," казва Джеймс.

Разплащателни методи: