Добре дошли в ИКЕА

Всяко дете носи своя индивидуалност и се концентрира по различен начин. ИКЕА насърчава тези различия, като предлага разнообразни решения и съвети, с които да създаде учебно място за ученици от всякаква възраст, което да ги стимулира да стигнат по-далеч по пътя на знанието. А ръка за ръка с тях да върви доброто настроение.

Как да залегнеш над уроците с желание?

Съществуват много, понякога противоречиви теории по въпроса какво кара децата да учат ефективно. За да хвърлим светлина по този голям въпрос, ИКЕА покани Хеле Фишер, учител и сертифициран преподавател на Учебни практики, да ни даде няколко отправи точки. От нея ще разберем за ролята на светлината, мястото за сядане и звука. Ще се запознаем с различните типове възприемане на информация – например тактилното възприятие (досадното премятане на писалката между пръстите или дъвчене на капачката всъщност са си съвсем в реда на нещата). Или кинестетичното възприятие, в чиято основа са действията и реалните усещания по време на учене. А почивките – те са важни за всички деца. Разбира се, някои може да се нуждаят от една идея повече, но какво толкова – нали най-хубавото е, че всички деца са различни.

КРАТЪК КУРС ЗА ЕФЕКТИВНО УЧЕНЕ

Като пожелание за спорна нова учебна година представяме различните аспекти, които трябва да имате предвид, преди да създадете най-доброто място за учене, съобразено с нуждите на вашето дете и вашето семейство.  

Преди да започнете:

Отделете си време да наблюдавате детето: какво му трябва или какво прави, за да се концентрира върху нов материал или трудна задача? Въпросът е еднакво важен както за малките ученици, така и за по-големите. Отговорите ви трябва да бъдат честни и наистина съобразени с индивидуалните нужди на детето – тествайте ги на практика, за да видите дали работят. И помнете – това, че вие сте учили само на бюро, не означава, че и за вашето дете това е единственият най-добър вариант.


Основно място

Детето се концентрира максимално, когато седне на бюро – тогава погледът се съсредоточава върху учебника или тетрадката. В такъв случай е важно столът и бюрото да са на подходяща височина – нито прекалено високо, нито твърде ниско.


Различно място

Детето се съсредоточава най-добре, когато се настани удобно в мек стол, диван или пуф, или дори по корем на земята. С други думи – различно място, което кара детето да се чувства далеч от официалната среда в училище – това го освобождава и му носи комфорт.


Ярка светлина

Детето постига по-добра концентрация в добре осветена стая. Възможно е самó да предпочита да седи в близост до прозорец, който осигурява по-голям приток на естествена светлина през деня.


Мека светлина

Детето се концентрира по-добре, когато светлината е разпръсната и мека. Жълтият спектър на тази светлина носи спокойствие, за разлика от студения спектър от флуоресцентни лампи.


Пауза за раздвижване

Независимо дали е първолак или гимназист, всяко дете се нуждае от почивки, в които да се разсее и да си почине. Повечето деца имат нужда от почивка на всеки 20 минути. След като разнообразят покой с движение, те по-лесно се концентрират.


Звукова среда

Някои деца се концентрират по-добре при някакъв фон от странични звуци – например тиха музика или отворена врата, за да усещат присъствието на родители в другата стая. Ако пък е пълна тишина, детето може да я разчупи, като си тананика или прави звук с нещо около себе си.


Кинестетично възприятие

Детето постига максимална концентрация, когато има възможност да извършва движения, докато учи – потропване с крачета, въртене на стола или пък нещо съвсем различно – нека импровизира, вие само му дайте възможност.


Тактилно възприятие

Възможно е детето да се съсредоточава по-лесно, когато ръцето му се заети да бърничка нещо – химикалка, плюшена играчка, да мачка бутилка от вода или да разгъва кламер... Не му забранявайте, просто му дайте избор както да прави с ръцете си.


Уютна атмосфера

Когато детето се чувства уютно, това му носи спокойствие и то се фокусира по-ефективно. Създайте топлина – поддържайте по-висока температура, разпръснете меки възглавници или поставете различни източници на мека светлина.


Нещо за хапване

За повечето деца е невъзможно да се концентрират, ако коремът им къркори. Ученете върви по-лесно, когато имат нещо за хапване на една ръка разстояние. Така, докато хрупат морков или солети, децата спокойно могат да се концентрират върху учебния материал. Вместо да мислят постоянно за обяда или вечерята.

Място, където всичко се върти около детето

Някои просто не ги свърта на едно място, особено на стол пред бюро. Този тип деца обичат да са в центъра на внимание, за да се концентрират. Затова просто добавете функции към която и да е стая у дома и създайте кътче за учене, в което детето е главно действащо лице. Пейка с матрак и няколко възглавници ще донесе чувство за уединение и уют, а същеврменно ще предложи и място за съхранение. Не се тревожете, ако не можете да предпочетете определен стил – просто сменете възглавниците и ще промените облика на кътчето, ако днес синът ви предпочита колички, а утре космически кораби.

Това място за учене отговаря на следните нужди:

Различно място
Мека светлина
Звукова картина
Тактилно възприятие


Специално място

Ако детето се концентрира върху учебните задачи максимално, като учи на бюро, то ваша задача е да изберете най-доброто, за предпочитане бюро, което расте заедно с детето – това ще ви спести пари, а и няма да се налага да сменяте мебелите често. С въртящ стол, който се адаптира във височина, ще осигурите най-добра позиция на детето спрямо възрастта. За да създадете ергономично място за учене и работа, основното правило е то да бъде съобразено с индивидуалните потребности. Като еднакво важно е правилната позиция на тялото пред бюрото в покой, но и възможността за движение. Така освен продуктивно, ученето става и забавно.

Това място за учене отговаря на следните нужди:

Основно място
 Ярка светлина
Паузи за почивка
Тактилно възприемане


Кътче за учене

Някои хора обичат да учат или работят на обособено място, част от по-голяма картина. Кухнята, дневната или дори по-голям коридор у дома може да предложи перфектно място за подобна идея. Изберете бюро с по-малки размери, което да монтирате към стената. Допълнете с въртящ се стол в минималистичен скандинавски стил, удобен както за учене, така и за придвижване от една точка към друга.  Използвайте рафтове за съхранение и малко въображение (например предварително поставете постер на стената, за да придадете малко характер на кътчето). Чекмеджетата от картон в различни размери са очарователен начин да поддържате всичко в ред. Последният щрих е да изберете лампа, която да ви даде подходяща светлина по всяко време на деня, и сте готови.

Това място за учене отговаря на следните нужди:

Основно място
Ярка светлина
Звукова картина
Кинестетично възприятие


Уютно скривалище

Понякога да учиш, докато си лежиш на дивана, е най-ефективният  начин за добри резултати. Ако това правило важи във вашия случай, изберете подходящ диван или пуф в комбинация със стенна лампа или лампион с LED захранване, който излъчва светлина в топлия спектър, достатъчна за четене. Подходящ е текстилът в ярки наситени цветове, за да създадете усещане за уютна атмосфера, различна от тази в училище. Оставете нещо за хапване на една ръка разстояние, за да не прекъсвате концентрацията на гладния за знания тинейджър. И не забравяйте продуктите за организация, те също трябва да имат високо IQ – за да прибират каквото не се използва в момента, но то винаги да е подръка.

Това място за учене отговаря на следните нужди:

Различно място
Мека светлина
Почивка за раздвижване
Хапване


Място, което е в движение

Човешкото тяло е направено, за да се движи. Ето защо честата смяна на позициите помага за по-добрата кондиция и концентрация. Това е особено важно за подрастващите, които в училище прекарват дълго време на едно място. Чудесна идея да разнообразите деня е да създадете динамично място за учене. Стол с въртяща се седалка, който се адаптира във височина, в комбинация с ергономично бюро позволява лесна смяна на три положения на тялото – седнало, полуизправено и изправено. Използвайте плот за стена, за да придадете завършен вид на това уникално място за учене.

Това място за учене отговаря на следните нужди:

Различно място
Ярка светлина
Кинестетично възприятие
Тактилно възприятие

Разплащателни методи: