Използваме „бисквитки“ - те Ви позволяват да извлечете най-много от нашия сайт.
Добре дошли в ИКЕА

ЛИМИТИРАНА КОЛЕКЦИЯ AVSIKTLIG 

Display of a collection consisting of cushions with colourful patterns, towels with white, green, blue and black stripes, sofa cover with blue geometric pattern, pre-cut fabrics with green palm trees, white/blue brick pattern and white/black square pattern.
Ново начало
Смесвайки настоящето с миналото, всеки продукт доказва, че каквото е било ефектно преди 45 години, може да бъде такова и днес. Напълно възможно е да отдадем почит на миналото по един съвременен начин.
A poster with stripes of many different patterns in blue, black, green and white. Shown on top of a rug with black, blue and white stripes.Close-up of pillowcases and quilt covers featuring organic shaped pattern in light green and blue, seen from above.A table, seen from above, set with white plates and mugs featuring irregular black dot patterns.
AVSIKTLIG – колекция от 14 фантастични десена, перфектен микс между миналото и настоящето.
Трима млади дизайнери се присъединят към култовия творчески колектив 10-gruppen.
Доказателство, че е напълно възможно да отдадем почит на миналото по един съвременен начин.
В магазин ИКЕА от май 2017
AVSIKTLIG възглавница, 403.458.11
AVSIKTLIG килим, къса нишка, 503.480.60
AVSIKTLIG закачалка, 603.696.36
AVSIKTLIG закачалка
6,99 лв
35 точки
AVSIKTLIG закачалка с 3 кукички, 203.696.38
ИКЕА И 10-GRUPPEN
Когато трима млади дизайнери се присъединят към култовия творчески колектив 10-gruppen, резултатът е 14 изразителни десена, използвани върху завивки, чинии, табли, килими, текстил и други аксесоари.
A woman holding a poster with stripes of many different patterns in blue, black, green and white.
Three female designers from IKEA, looking at various textile patterns.
ЗАБРАВЕТЕ ЗА НОСТАЛГИЯТА
Колекцията AVSIKTLIG и работата ни с 10-gruppen е за всичко, което тепърва предстои. Заедно създадохме перфектен микс между миналото и настоящето и работихме по колекция, която е модерна, но с препратки към предишните ни колаборации. През годините ИКЕА и 10-gruppen са работили заедно при различни обстоятелства и по различни проекти. AVSIKTLIG е последният такъв, но първи от много предстоящи.
“Въпреки че всички десени са толкова различни и артистично силни в своята индивидуалност, те си пасват перфектно. Хубаво е да видиш колекция, в която всички индивидуални части образуват едно цяло.”
- Том Хедквист, съосновател на 10-gruppen и творец
Дизайнерите от ИКЕА Ида Петерсон, Хана Далрот и Иина Вуоривирта с Том Хедквист, 10-gruppen.
A black/white photo of a man standing in front of large wall textiles with palm trees, horses and birds.
НОВО НАЧАЛО
Бунтарският колектив разтресе света на текстилния дизайн през 70-те и от тогава насам не е спирал, работейки с любопитство и гледайки винаги напред. Цялостното му влияние върху шведския дизайн и в частност върху ИКЕА не може да бъде подминато.
“Нашата амбиция беше да „прочистим“ света на дизайна. Искахме да създадем по-добър свят без войни, използвайки цветове, десени и музика.”
- Карл Йохан Дии Джийр, съосновател на 10-gruppen
Карл Йохан Дии Джийр, 1979

An old poster from 1979, with an armchair in bright colours and different patterns drawn by coloured pencils.A black/white photo of a woman sitting in front of a wall textile with big flowers inside squares.Close-up of a woman making a white geometric pattern on a black fabric.
Нови правила
В ранните дни, голяма част от вдъхновението за колектива идва от поп арт движението, от графичното изкуство, радикалната мода и музиката на 60-те и 70-те в Лондон. Членовете на 10-gruppen винаги са се интересували от заобикалящия ги свят. За някои, като Том, това е доживотно пристрастяване.
“Исках да създам класическа колекция в стила на 10-gruppen, включваща десени, които хората познават, както и нови предложения. Колекцията е изградена около 3 основни цветови групи – изумрудено зелено, ултрамариново синьо и лимонено жълто с бели и черни елементи. Това прави лесно комбинирането на различните десени в различни интериори.“
- Том Хедквист, 10-gruppen
Характерно за 10-gruppen е, че те винаги стартират своите колекции с постер, като например този от 1979 година.
Инез Свенсон, 1967.
Приносът на Ингела Хекансон Лам е геометричен десен, който спокойно прелива от прави към диагонални линии.
Без страх
В началото на 70-те, колективът 10-gruppen е част от противодействащата сила срещу тогавашните естетически идеали. Един от съоснователите, Карл Йохан Дии Джийр, разказва следното в „Хора и десени“ - новата книга за 10-gruppen: „10-gruppen беше колектив с нестопанска цел. Нашата амбиция беше да „прочистим“ света на дизайна. Искахме да създадем по-добър свят без войни, използвайки цветове, десени и музика.“
“Линията, рисувана на ръка, винаги има характер – тя е по-скоро нестабилна, отколкото перфектно права. Така сме работили винаги.”

- Том Хедквист, 10-gruppen
Завинаги млади
„Според мен идеите и стилът на 10-gruppen не могат да намерят по-добър дом от ИКЕА“, споделя Том Хедквист, един от основателите на колектива, за колаборацията с ИКЕА. Сега той и неговите колеги-дизайнери с гордост представят AVSIKTLIG – колекция, която гледа към бъдещето, докато отдава почит на историята.
“Колективът 10-gruppen винаги е представял модерния, младежки дизайн. Променихме се с времето, но винаги сме били в центъра на нещата.”
- Ингела Хекансон Лам, 10-gruppen
Close-up of a woman holding fabrics in various colours and patterns.
Динамични партньорства
Членовете на 10-gruppen били обединени в своето вярване за въздействието на текстилните десени. Заедно те създават цветни колекции, еднакво ексцентрични, шумни и забавни.
„10-gruppen са канили много различни гост-дизайнери през годините. Винаги сме работили така“, разказва Том, който е запознат с работата на младите дизайнери на ИКЕА – Ида Петерсон, Иина Вуоривирта и Хана Далрот, преди да се присъединят към проекта. „Чувствах, че е важно да поканим младото поколение дизайнери. В противен случай всички зад колекцията щяха да са на над 70-годишна възраст.“
- Том Хедквист
A poster with stripes of many different patterns in blue, black, green and white.
ИСТОРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА
Десените от колекция AVSIKTLIG са толкова невероятни, че искаме да бъдат с нас повече време. Това означава, че някои продукти, като калъфа за диван, завесите и чиниите с класическия десен на 10-gruppen – Jamaica, ще останат в редовния асортимент на ИКЕА и след изчерпването на лимитираната част от колекцията.
“Исках да се заиграя с десена и да е видно, че е рисуван на ръка. Резултатът е щампа, за която се надявам, че повторенията не са толкова видими.“
- Хана Далрот, дизайнер в ИКЕА
“Творческият колектив 10-gruppen представляват най-доброто от скандинавския дизайн – демократични идеали, иновации в естетиката и несравнимо усещане за материали. Техният дизайнерски стил не остарява дори и за миг – днес той е младежки, радикален и смел, също какъвто е бил и през 70-те.”
- Маркус Енгман, ръководител дизайн в ИКЕА

Разплащателни методи: