Можете да търсите продукти на ИКЕА като ползвате снимка
Вижте как работи
Качете снимка
Как работи?
Качете продуктова снимка или комбинация

Можете да намерите всеки ИКЕА продукт бързо и лесно като използвате функцията за търсене по снимка.

Вижте резултати за подобни продукти

Продуктите, които ще бъдат показани в резултатите ще бъдат подобни на тези от снимката.

Открийте същите или подобни продукти на тези, които търсите

Изберете любимия си ИКЕА продукт.

Поддържат се файлове JPEG и PNG до 5MB. Поверителността на вашата информация е много важна за нас! Моля, не качвайте снимки с хора.
Списъкът с любими продукти е празен.

Употреба на смарт осветление

Приложение IKEA Home smart и входно-изходно устройство TRÅDFRI

Как да използвате различните режими?

Режимът представлява набор от цветове и степени на яркост, които може да прилагате към група осветителни тела. Например, може да настроите по-топла светлина по време на вечеря във всекидневната и по-ярка/студена светлина по време на работа.

Създайте свои, предварително зададени режими и ги управлявайте чрез приложението IKEA Home smart (нова версия на приложението TRÅDFRI). Например, създайте различни настройки на светлината за гледане телевизия и приятна вечеря.

Гледайте видеото, за да разберете как да създавате и управлявате режими с приложението IKEA Home smart.

Какво представляват режимите на смарт осветлението?

Режимите представляват набор от параметри за цвета и яркостта на светлината, които да прилагате към група осветителни тела. Към една група могат да се приложат няколко режима. Например, по-топла светлина във всекидневната за вечеря и по-светла/ярка светлина по време на работа.

Мога ли да променям настройките на режимите?

Не можете да промените режимите по подразбиране на ИКЕА, но можете да създавате и променяте свои собствени режими.

Колко групи и режима могат да се създадат в приложението IKEA Home smart?

Можете да създадете до 9 режима, както и неограничен брой групи в приложението IKEA Home smart. Може да свържете до 50 устройства с входно-изходното устройство TRÅDFRI, а във всяка група да добавите максимум 10 осветителни тела и едно устройство за управление (дистанционно, безжичен димер и т.н.).

Как да настроите таймер?

Можете да настроите светлина за събуждане, да включвате и изключвате осветлението според график или да направите така, че осветлението да се включва, когато пожелаете – дори, когато не сте вкъщи.

Гледайте видеото, за да разберете как да настроите таймер чрез приложението IKEA Home smart (нова версия на приложението TRÅDFRI).

Може ли приложението IKEA Home smart да ме събужда сутрин?

Да, с настройване на таймер „Добро утро“. Осветлението ще се включи 30 минути преди зададеното време и ще започне да се усилва постепенно, променяйки се от топла към ярка светлина.

Какво представляват таймерите и как мога да ги настройвам?

В приложението IKEA Home smart ще намерите 3 различни таймера: „Добро утро“ ви събужда чрез пускане на осветлението, „Навън“ включва и изключва осветлението, когато сте навън, а включено и изключено изключват и включват лампите винаги, когато пожелаете.

Безплатно ли е приложението IKEA Home smart?

Как да сменя предварително зададения език на приложението?

Отидете в настройки (иконата „зъбчато колело“ в горния десен ъгъл на началния екран). След това изберете „Настройки на езика“ и предпочитания от вас език.

Къде да открия номера на версията на приложението IKEA Home smart?

В приложението IKEA Home smart можете да откриете номера на версията най-долу на страницата с настройки, под „Нулирайте всички настройки”.

Номера на версията можете да намерите и в секцията „Версия“ в App Store и Google Play.

Колко членове от семейството могат едновременно да управляват осветителните тела чрез смарт устройствата и приложението IKEA Home smart?

До 10 смартфона или таблета могат да се свържат едновременно със същото входно-изходно утройство.

Ако системата, с която разполагам, няма входно-изходно устройство, а желая да добавя такова от серията TRÅDFRI, приложението IKEA Home smart ще засече ли автоматично продуктите ми IKEA Home smart?

Не, необходимо е да върнете фабричните настройки на устройството за управление и да го добавите ръчно към входно-изходното устройство. След това свържете осветителните тела към съответното устройство. Приложението IKEA Home smart ще ви насочва стъпка по стъпка как да направите това.

Как да проверя дали входно-изходното устройство е свързано с домашната мрежа?

Входно-изходното устройство ще индикира, когато е свързано с домашната ви мрежа. За повече информация, гледайте видеото „Как да инсталираме комплект с входно-изходно устройство TRÅDFRI".

Как да инсталирам актуализация на приложението IKEA Home smart?

Просто приемете актуализацията, когато приложението IKEA Home smart го изисква.

Желая да се преместя в нов дом и отново да използвам своята IKEA Home smart система. Как да нулирам настройките и да започна отначало?

Приложението разполага с опцията “Нулиране на всички настройки”, която може да използвате, за да изтриете всичките си персонализирани настройки от системата и да я върнете до първоначалното фабрично състояние. Ако не нулирате настройките, когато инсталирате системата в новия си дом, продуктите ви ще останат свързани. Затова може да се окаже по-лесно просто да реорганизирате устройствата в приложението.

Какво ще се случи, ако прекъсна връзката към входно-изходното устройство от настройките на приложението?

Прекъснете връзката към входно-изходното устройство, ако желаете да се свържете към друго входно-изходно устройство. Така може да използвате едно устройство вкъщи, а друго в офиса, чрез бутона „Излизане“. Всички настройки и режими ще бъдат съхранени в съответното устройство и ще останат специфични само за него.

Мога ли да управлявам моите IKEA Home smart продукти чрез приложението IKEA Home smart, когато не съм у дома?

Не. Вашите IKEA Home smart продукти могат да бъдат управлявани през приложението IKEA Home smart, само когато сте в обсега на домашната си WiFi мрежа. Управлението на осветлението, когато сте извън домашната си мрежа, е възможно чрез гласови асистенти като Amazon Alexa, Apple HomeKit и Google Assistant.

Приложението IKEA Home smart ще ви насочва в процеса на конфигурация за Amazon Alexa, Apple HomeKit и Google Assistant на мобилното ви устройство. За повече информация относно поддръжката на вашия пазар и език, се обърнете към отдела за обслужване на клиенти на Apple, Amazon и Google.

Кои мобилни устройства поддържат приложението IKEA Home smart?

Приложението IKEA Home smart е съвместимо с Android (KitKat 4.4 или Lollipop 5.0) или iOS (iOS 9 или следваща версия).

Какво представлява входно-изходното устройство TRÅDFRI?

Входно-изходното устройство е малко устройство, което свързва вашите IKEA Home smart продукти с приложението IKEA Home smart през вашата домашна WiFi/безжична мрежа. Така може да контролирате осветлението от мобилно устройство, където и да се намирате в дома си. Приложението IKEA Home smart не може да управлява продуктите IKEA Home smart без входно-изходното устройство.

От какво се нуждая, за да използвам входно-изходното устройство TRÅDFRI и приложението IKEA Home smart?

Трябва да разполагате с WiFi рутер и свободен LAN порт, продукт IKEA Home smart, като крушка, щори или контролно изходно устройство, и дистанционно управление.

Четири начина да управлявате смарт осветлението

Независимо дали предпочитате физически устройства или приложения, ние имаме решение! Променете атмосферата у дома само с натискането на бутон, жест с ръка, чрез приложението, или просто с гласа си. Свържете с Amazon Alexa, Google Assistant и Apple HomeKit.

1. Дистанционно управление

Управлявайте своите IKEA Home smart продукти само с натискането на бутон.

2. Сензор за движение

Чувствайте се по-сигурни в дома си с осветление, което се включва при движение.

3. Приложение IKEA Home smart

С приложението IKEA Home smart можете да настроите таймери и различни режими на смарт осветлението, за да направите ежедневието си по-удобно.

4. Гласов контрол

Управлявайте вашите IKEA Home smart продукти с гласа си. Съвместимо с Amazon Alexa, Google Assistant и Apple HomeKit.

Управление с дистанционно TRÅDFRI

Когато използвате дистанционното, управлявате яркостта чрез натискане на символа слънце. За да промените цвета, натиснете стрелката наляво/надясно.

Управление с безжичния димер TRÅDFRI

Когато използвате безжичния димер, натиснете и задръжте символите "1" или "0" за контрол на яркостта. Лек натиск върху "1" или "0" ще изключи или включи осветлението.

Ако желаете да управлявате цветната температура, ще имате нужда от дистанционно или приложението IKEA Home smart и входно-изходно устройство, тъй като безжичният димер регулира само нивото на яркост.

Управление с приложението IKEA Home smart

Регулирайте яркостта и цвета на различни групи или отделни осветителни тела директно в приложението IKEA Home smart. За да регулирате яркостта, преместете плъзгача наляво или надясно. За да регулирате цвета, натиснете бутона за цветовете и изберете желания цвят.

Управление със сензора за движение TRÅDFRI

Ако желаете да промените цвета или яркостта на крушка, свързана със сензор за движение, имате нужда от приложението IKEA Home smart и входно-изходно устройство.

Когато сензорът за движение е активиран, крушката ще се включва според настройките, създадени в приложението IKEA Home smart.

Какъв е обхватът на цветната температура, който крушката за бял спектър TRÅDFRI може да създаде?

Крушката за бял спектър TRÅDFRI разполага с 3 различни нюанса на бялото – топла бяла светлина (2700K), топъл блясък (2200K) и студена бяла светлина (4000K).

Добавих крушка с цветен/бял спектър към сензора за движение. Как да регулирам цвета и температурата на светлината?

Можете да го направите в приложението IKEA Home smart, като ще ви е необходимо входно-изходно устройство. Чрез приложението IKEA Home smart контролирате яркостта и цветната температура. При активиране на сензора за движение, крушката ще се включва според настройките, зададени в приложението.

Какво представлява групата осветителни тела?

Групата осветителни тела се състои от две или повече крушки, управлявани от едно дистанционно.

Мога ли да групирам крушки TRÅDFRI?

Да, групирайте вашите крушки в приложението IKEA Home smart (свързано с входно-изходно устройство TRÅDFRI). Също така, може да създадете група крушки (до 10), които да свържете с едно устройство за управление (дистанционно, безжичен димер или сензор за движение).

Желая да добавя нова крушка към различна от останалите група, но разполагам само с едно устройство за управление.

Използвайте своето устройство за управление, за да добавите още крушки към системата за смарт осветление IKEA. В менюто за настройки на приложението IKEA Home smart, създайте нова група, в която да преместите определените осветителни тела, чрез „издърпване и пускане“.

Могат ли отделните осветителни тела да бъдат с различни нива на яркост?

Да, чрез приложението IKEA Home smart или с отделно дистанционно, или безжичен димер, за всяко осветително тяло.

Разполагат ли продуктите за смарт осветление на IKEA с функция памет?

Да. Ако димирате крушка, настроена на определена цветна температура, тя ще запази настройките за яркост и при промяна на цветната температура.

Как да управлявам отделните осветителни тела?

Управлявайте отделните осветителни тела чрез приложението IKEA Home smart. Ако не разполагате с приложението, ще ви е необходимо отделно устройство за управление за всяко осветително тяло.

Мога ли да включа и изключа осветлението без помощта на смарт устройства?

Да, като използвате главния ключ, устройство за управление или приложението IKEA Home smart.

Мога ли да използвам обикновен ключ за управление на продуктите за смарт осветление?

Да. Обикновеният главен ключ ще работи, но само, ако желаете да включите или изключите осветлението. Димиране или промяна в цветната температура не са възможни чрез него.

На какво разстояние трябва да бъда, за да управлявам осветлението?

Необходимо е да бъдете в 10-метров обсег от осветителното тяло, за да го управлявате с устройство за управление. За да управлявате осветлението чрез приложението IKEA Home smart, е необходимо да бъдете свързани със същата WiFi мрежа (при условие, че разполагате с входно-изходно устройство TRÅDFRI).

Необходимо ли е да разполагам с отделно устройство за управление (дистанционно, безжичен димер или сензор за движение) за всяко осветително тяло?

Не. Едно устройство за управление TRÅDFRI може да управлява до 10 LED крушки, LED панели, лампи или спот-светлини едновременно.

Как да премахна осветително тяло от устройството за управление (дистанционно, безжичен димер или сензор за движение)?

За да премахнете смарт осветително тяло, върнете го до фабричните му настройки, като превключите главния ключ 6 пъти.

Гледайте видеото за повече информация: "Как да върнем фабричните настройки на крушка TRÅDFRI".

Къде да открия бутона за свързване на устройството за управление?

Бутонът за свързване се намира под задното предпазно капаче на устройството за управление.

Как да върна настройките по подразбиране (фабрични настройки)?

Гледайте видеото за повече информация:

Сигурност, смущения и радиационен риск

Сигурност

ИКЕА прилага редица от мерки за сигурност, за да предложи възможно най-сигурните и актуални в момента на покупка продукти. Продуктите IKEA Home smart използват 128-битовия AES стандарт и са тествани и одобрени в съответствие с всички приложими стандарти за безжични продукти.

Продуктите TRÅDFRI не са произведени за употреба в специфичен регион и могат да се използват с всички осветителни тела с подходящия размер крушки.

Радиация

Количеството радиация е по-малко от излъчваната от всяко WiFi устройство или мобилен телефон. Ако все пак изпитвате дискомфорт, причинен от чувствителност към електричество или радиация, препоръчваме да изключвате осветлението от главния ключ, за да спрете напълно електрическото излъчване.

Смущения

След като са вече свързани с управляващо устройство, осветителните тела могат да бъдат използвани само с него. Така елиминираме риска от смущения, причинени от съседни системи.

Ако други електрически уреди в дома ви оперират на същата честота (2.4 GHz) и са поставени близо едни до други, са възможни смущения. Продуктите ни са сертифицирани според стандартите на Декларацията за съответствие и би трябвало да предотвратяват смущения.

Какви данни, свързани с мен, събирате?

ИКЕА не събира и не съхранява никакви лични данни, когато използвате системата за смарт осветление IKEA.

Необходимо ли е изключване на главния ключ, когато монтираме осветителното тяло?

Не, но препоръчваме изключване на главния ключ, когато свързвате осветителното тяло с контакт или кабел. След това включете ключа отново, за да добавите крушката към устройството за управление и входно-изходното устройство.

Могат ли продуктите за смарт осветление да се използват навън, в открити или полуоткрити пространства, като гаражи и зимни градини? Могат ли продуктите за смарт осветление да се използват в банята?

В повечето случаи, ИКЕА препоръчва използването на IP44-сертифицирано осветление в банята. Крушките, дистанционните и сензорите за движение TRÅDFRI, както и лампите GUNNARP и спот-лампите LEPTITER могат да се използват с такива продукти. Крушките TRÅDFRI могат да се използват и на открито. Безжичните димери TRÅDFRI, както и панелите FLOALT не могат да се използват навън или в банята.

Колко се загряват смарт продуктите за осветление в сравнение с обикновените такива?

Температурата на крушката ще се повиши леко, когато свети, както и при обикновените крушки.

Каква е консумацията на енергия на смарт продуктите за осветление в сравнение с други LED крушки и вградени LED лампи?

Различните продукти консумират различно количество енергия, затова проверете продуктовата информация на нашия уебсайт или на опаковката.

Какви мерки за сигурност предприема IKEA, за да предотврати хакерска намеса в продуктите?

Безопасността и сигурността са от най-голямо значение за ИКЕА. Както и всички останали наши продукти, продуктите IKEA Home smart са в съответствие с всички приложими регулаторни изисквания. За да направим продуктите IKEA Home smart още по-сигурни, избрахме решение със затворена платформа.

Какъв е рискът от нежелана хакерска намеса в моите IKEA Home smart продукти, ако ги свържа с Amazon Alexa, Google Assistant и/или Apple HomeKit?

Близкото ни сътрудничество с Amazon, Google и Apple ни помага да направим продуктите IKEA Home smart сигурни. Безопасността и сигурността са от най-голямо значение за  ИКЕА. Както и всички останали наши продукти, продуктите IKEA Home smart са в съответствие с всички приложими регулаторни изисквания.

Съвместимост

Кои устройства са съвместими с продуктите за смарт осветление на IKEA?

В настоящия момент, смарт продуктите ни за осветление са сертифицирани за работа с Amazon Alexa, Apple HomeKit и Google Assistant, при условие, че разполагате с входно-изходно устройство TRÅDFRI. Смарт продуктите за осветление на IKEA са съвместими и със Zigbee сертифицирани продукти, тъй като използват протокола Zigbee Light Link. Възможно е други производители на устройства да предлагат решения за управление на продуктите за смарт осветление на IKEA, без налична поддръжка от IKEA.

Работят ли продуктите за смарт осветление на IKEA с други системи за смарт дом?

Благодарение на близкото сътрудничество на IKEA с Amazon, Apple и Google всички продукти за смарт осветление на IKEA са съвместими с Amazon Alexa, Apple HomeKit и Google Assistant, при условие, че разполагате с входно-изходно устройство TRÅDFRI. За повече информация относно поддръжката на вашия пазар и език, се обърнете към отдела за обслужване на клиенти на Apple, Amazon и Google.

Мога ли да управлявам смарт продуктите за осветление на IKEA чрез гласов контрол?

Управлявайте вашите смарт продукти за осветление IKEA с гласа си чрез Amazon Alexa, Google Assistant и Apple HomeKit, ако разполагате с входно-изходно устройство TRÅDFRI. За повече информация относно поддръжката на вашия пазар и език, се обърнете към отдела за обслужване на клиенти на Apple, Amazon и Google.

Как да свържа продуктите си за смарт осветление IKEA с Amazon Alexa, Apple HomeKit и Google Assistant?

Приложението IKEA Home smart ще ви насочва в процеса на конфигуриране на Amazon Alexa, Apple HomeKit и Google Assistant на вашето мобилно устройство. За повече информация относно поддръжката на вашия пазар и език, се обърнете към отдела за обслужване на клиенти на Apple, Amazon и Google.

Мога ли да използвам своите смарт продукти за осветление IKEA с Amazon Alexa, Apple HomeKit и Google Assistant във всеки регион?

Използвайте нашите продукти за смарт осветление с Amazon Alexa, Apple HomeKit и Google Assistant където тези услуги се предлагат, а входно-изходното устройство TRÅDFRI е пуснато в продажба. За повече информация относно поддръжката на вашия пазар и език, се обърнете към отдела за обслужване на клиенти на Apple, Amazon и Google.

Ще имат ли Amazon, Apple и Google достъп до моите данни, когато използвам техните услуги с моите продукти за смарт осветление IKEA?

Единствените данни, които ИКЕА предоставя на Amazon, Apple или Google са продуктова информация като вид и име на крушката и страна на експлоатация. Това е необходимо, за да бъде успешна интеграцията. ИКЕА не съхранява или споделя никаква лична информация.

Работят ли продуктите за смарт осветление на IKEA с Philips Hue Bridge?

Да, можете да използвате продуктите за смарт осветление на IKEA заедно с Philips Hue Bridge.

Как да свържа продуктите за смарт осветление на IKEA с Philips Hue Bridge?

Ако продуктите ви на ИКЕА за смарт осветление са със софтуер версия 1.2.x или следваща, директно ги свържете с Philips Hue Bridge. Следвайте тези стъпки:

– Най-напред се уверете, че осветителните тела, които искате да свържете са с последна версия на софтуера (1.2.x или следваща).

– Задръжте осветителните тела близо до Philips Hue Bridge. – Потърсете нови устройства чрез приложението Philips Hue.

– Върнете фабричните настройки на източника на осветление, като превключите главния ключ 6 пъти.

Ако версията на софтуера на вашите продукти не е 1.2.x или следваща, трябва да направите ъпдейт с помощта на входно-изходното устройство TRÅDFRI и приложението IKEA Home smart.

Как да разбера коя версия на софтуера използват моите смарт осветителни продукти IKEA?

Ако искате да разберете коя версия на софтуера използват вашите смарт осветителни продукти IKEA, проверете в приложението IKEA Home smart или помолете сътрудник на IKEA за помощ.

Отворена платформа ли е IKEA Home smart?

Не. Въпреки това, смарт продуктите за осветление на IKEA имат Zigbee Light Link сертификат и са съвместими с други продукти в съответствие със споразумението Zigbee. Повече информация може да намерите на zigbee.org. За повече информация относно това как да направите продуктите си съвместими със смарт продуктите за осветление на IKEA, моля свържете се с info.homesmart.se@ikea.com.

Мога ли да разработвам системата IKEA Home smart чрез достъп до системния API?

Не и в първата налична версия. ИКЕА работи върху отворена система. За повече информация относно това как да направите продуктите си съвместими с продуктите за смарт осветление на IKEA, моля, свържете се с info.homesmart.se@ikea.com.

Какви протоколи използват продуктите за смарт осветление на IKEA?

Продуктите за смарт осветление на IKEA използват протокола за дистанционно управление с отворен стандарт Zigbee Light Link. Чрез него продуктите създават мрежа помежду си, позволявайки на всеки продукт да изпраща съобщения до следващия. Продуктите за смарт осветление на IKEA са съвместими с други продукти, съответстващи на споразумението Zigbee. Повече информация може да намерите на zigbee.org.

Съвместими ли са продуктите за смарт осветление на IKEA с други продукти Zigbee?

Продуктите за смарт осветление на IKEA имат сертификат Zigbee Light Link и са съвместими с други продукти, съответстващи на споразумението Zigbee. Повече информация може да намерите на zigbee.org.

Съвместима ли е системата IKEA Home smart с други, различни от Zigbee или IFTTT (“If This Then That”) продукти за смарт дом?

За момента устройствата TRÅDFRI не поддържат IFTTT. Ние от IKEA продължаваме да работим, за да направим решенията за смарт дом достъпни за повече хора.

Съвместими ли са продуктите за смарт осветление на IKEA със стандартното кабелно осветление у дома?

Продуктите за смарт осветление на IKEA работят с всеки стандартен електрически изход за осветление, подходящ за съответния размер крушка. Серията за смарт осветление TRÅDFRI не може да се използва с кабелно свързан димер. Включвайте и изключвайте осветлението чрез главния ключ или чрез осветителните тела TRÅDFRI.Това няма да повлияе на свързването на крушките с устройствата за управление.

Мога ли да използвам крушка TRÅDFRI с аналогов димер?

Крушката няма да работи с кабелно свързан димер. Ако я свържете, тя ще изгасне, ще трепти или ще издава характерен звук.

Мога ли да закупя още продукти TRÅDFRI след време и да ги интегрирам в съществуващата у дома система за смарт осветление IKEA?

Да. Може да закупите допълнително самостоятелни или предварително свързани комплекти от IKEA. Те ще бъдат съвместими с приложението IKEA Home smart и входно-изходното устройство.

Мога ли да използвам други крушки IKEA в системата за смарт осветление??

Не, единствено крушките TRÅDFRI могат да бъдат част от системата TRÅDFRI. Разбира се, може да монтирате други крушки, които не желаете да управлявате чрез системата TRÅDFRI в части от дома си.

Мога ли да добавя още крушки TRÅDFRI, врати SURTE или JORMLIEN и панел FLOALT към системата за смарт осветление?

Да, възможно е да разширите системата за смарт осветление. Как става това, вижте във видеата:

Добавете комплект за димиране TRÅDFRI

Добавете крушки, врати и панели

Добавете сензор за движение TRÅDFRI

Добавете LED панел FLOALT