Можете да търсите продукти на ИКЕА като ползвате снимка
Вижте как работи
Качете снимка
Как работи?
Качете продуктова снимка или комбинация

Можете да намерите всеки ИКЕА продукт бързо и лесно като използвате функцията за търсене по снимка.

Вижте резултати за подобни продукти

Продуктите, които ще бъдат показани в резултатите ще бъдат подобни на тези от снимката.

Открийте същите или подобни продукти на тези, които търсите

Изберете любимия си ИКЕА продукт.

Поддържат се файлове JPEG и PNG до 5MB. Поверителността на вашата информация е много важна за нас! Моля, не качвайте снимки с хора.
Списъкът с любими продукти е празен.

Съвети за устойчива кухня с Катя Георгиева
Еко посланик на ИКЕА

След месеци, изпълнени с вдъхновение и множество споделени съвети и идеи за устойчив начин на живот, кампанията в търсене на Еко посланик приключи.
Катя Георгиева живее в София и работи в технологична компания. Работата от вкъщи ѝ позволява да отделя време на приготвянето на храна у дома, но с това идва и предизвикателството да запазва продуктите в хладилника си свежи възможно най-дълго.

"Започнах да мисля как може да съхранявам храната за по-дълго време. Благодарение на Интернет и на съвети от мама научих различни домашни хитрини." споделя Катя за своите първи стъпки в готвенето у дома и умението да намаля гранителните си отпадъци.

"Обичам зеленината и растенията. През лятото си правя малка балконна градина. Освен цветя, сея и различни полезни в кухнята растения (подправки, репички, чушки), подходящи за отглеждане в саксия."

Поговорихме с Катя за вдъхновението ѝ да участва в кампанията за Еко съветници, мотивацията да поддържа устойчива кухня и трудно ли е да си създадеш зелен начин на живот.Какво те вдъхнови да се включиш в предизвикателството на ИКЕА?

Темата на предизвикателството е много близка до мен. Опитвам се да водя екологично насочен начин на живот. Беше лесно да представя своите съвети и исках да споделя какво съм научила досега по темата. Надявам се останалите да са ги намерили за полезни и да приложат поне някои от тях.

Защо те вълнуват еко и природосъобразните каузи?

Имаме един дом, който наричаме планетата Земя, и нямаме друг избор, освен да направим всичко възможно, за да го опазим.

От нас зависи в каква околна среда ще живеем. Ако използваме по-малко полиетиленови торбички, около нас ще бъде по-чисто. Ако засаждаме повече дървета и се грижим за тях, въздухът ще е по-чист и температурите през лятото ще са по-ниски. Същото важи и ако използваме по-малко личните си автомобили.

Какво те вдъхнови да започнеш да опазваш храната / да намалиш хранителните отпадъци?

При първите ми опити в готвенето се стигаше до там да изхвърлям голяма част от храната, защото това което приготвях, не ставаше за ядене. А продуктите, които оставаха, не знаех как да сготвя и  след престой в хладилника накрая се разваляха. Когато виждах какво количество храна изхвърлям, реших, че трябва да направя нещо. Така започнах да се интересувам от начини как мога да съхранявам продуктите за по-дълго.

Как ти остава време за всички тези допълнителни неща в кухнята?

Всъщност моите съвети не отнемат толкова време. Просто трябва да знаеш как да ги направиш, защото всичко необходимо го имаме вече в кухнята (олио, оцет, кутии). Обикновено правя това в процеса на почистване, след готвене и всеки един отнема по 1-2 минути.

С времето свикваш да обръщаш внимание на тези малки неща и те стават естествена част от ежедневието, вместо нещо допълнително.

Как интегрираш екосъобразния начин на живот в ежедневието си?

Както повечето хора, изхвърлям отпадъка си разделно, използвам торби от плат за покупките, а плодовете и зеленчуците ги купувам в мои торбички от коноп. Отдавна не разчитам на полиетиленовите торбички от магазина.

Когато пазарувам, предпочитам по-големите разфасовки, защото така се спестява пластмаса в сравнение с малките разфасовки. При всяка възможност избирам хартиените опаковки пред пластмасовите, особено когато си купувам яйца.

Кой е най-лесният съвет, който би дала на човек без никакъв опит?

Съветът как да предпазим сварените картофи от покафеняване. Сварените и обелени картофи поливаме с оцет и слагаме в кутия в хладилника. Не изисква някаква предварителна подготовка, а оцет всеки има в кухнята си. Използвам го много често и освен, че не стават кафяви, издържат много по-дълго.

Какво означава да си Еко посланик?

Да покажа на повече хора, че дори малките промени в ежедневието ни имат значение. Производството на храна изисква много ресурси— труд, транспорт, време, вода и други. Ако съхраняваме по-добре храната си, вместо да я изхвърляме в коша, ще черпим по-малко от  ограничените земни ресурси.

Колкото и малко да ни изглежда, ако достатъчно хора започнат да го правят, това ще има съществен ефект.
Намажи разрязаната част с олио или лимонов сокСложи го в кутия с разрязаната част надолу.                      Прибери го в хладилникаГотово! Свежото авокадо ще те чака за вечеря 🙂