Добре дошли в ИКЕА

ИКЕА предприема активни действия по отношение начина ни на живот в синхрон с природата

София, 01 април 2019 г.

Компанията ще вдъхнови и помогне на повече от 1 милиард души да живеят по-добре у дома си, в рамките на ограничените ресурси на планетата ни

Знаете ли, че 8 от 10 души признават, че хората допринасят за изменението на климата, а 2/3 от тях са загрижени за това? Това са част от резултатите от изследването за нагласите на хората към климатичните промени, което ИКЕА провежда.

Много от продуктите на ИКЕА са създадени да насърчават ежедневно действията на всеки един от нас за опазване на околната среда – за пестене на енергия, вода, намаляване на отпадъка в къщи.

Проучването е проведено посредством 24 фокус групи в шест държави, както и онлайн в 14 държави с над 14 000 души. Чрез данните от него служителите на ИКЕА разбират какво мислят и правят хората по отношение изменението на климата, какви действия предприемат в ежедневието си, как могат да бъдат мотивирани и какво ги окуражава да правят повече.


ИКЕА ангажира още 5 000 фермери от Уганда в инициативата си за социални предприемачи

25 февруари 2019 г.

Близо 13 000 фермери доставят кафените зърна Aрабика за производство на серията кафе PÅTÅR на компанията. А вие знаете ли произхода на сутрешното си кафе?

Броят на земеделските производители, които участват в социалната бизнес инициатива в региона на Бели Нил в Уганда, е нараснал с над 60%, обяви ИКЕА. Проектът стартира с 8,000 фермери през есента на 2017 г. А на следващата година ИКЕА представи специалното си кафе PÅTÅR – 100% Арабика с произход от района на Бели Нил в Уганда. Към днешна дата почти 13 000 фермери доставят кафените зърна Aрабика за производство на PÅTÅR.

PÅTÅR е висококачествено, средно изпечено кафе, с фини нотки на ванилия и шоколад, за чиято направа са използвани единствено кафени зърна с произход от региона на Бели Нил в Уганда. То е органично и UTZ сертифицирано. Клиентите могат да проверят произхода на своето кафе PÅTÅR онлайн, като въведат срока на годност от опаковката в тракера UTZ / IKEA - https://www.utzcertified.org/ikea/. 

ИКЕА обяви партньорството си със SPARK

11 юни 2018 г.
 

Паркингът на магазина в София става зона за споделяне на електромобили. Концепцията набира поддръжници и към момента в София има 65 електромобила SPARK, включително лекотоварни.

SPARK е услуга от ново поколение, която позволява да намерят и вземат под наем електрически автомобил чрез своя мобилен телефон, без значение дали ще я ползват за няколко минути или няколко дни.

„С това партньорство искаме да дадем възможност на повече хора с градски начин на живот да отнесат по-големите покупки вкъщи по най-щадящ природата начин, дори да нямат собствен автомобил“, сподели Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА в България.
Съобщение до медиите
 


 

ИКЕА представи нова глобална стратегия за устойчив начин на живот

11 юни 2018 г.
 

ИКЕА представи новата си глобална стратегия „За хората и планетата“, чрез която ще вдъхнови и ще даде на хората повече възможности за устойчив начин на живот.

Част от ангажиментите в глобалната стратегия, които трябва да бъдат изпълнени са да бъдат премахнати всички пластмасови продукти за еднократна употреба от гамата на ИКЕА в световен мащаб до 2020 г., да бъдат проектирани всички продукти на бранда с нови кръгови принципи, с цел да се използват само възобновяеми и рециклирани материали до 2030 г. и разширяване на гамата соларни решения за дома до 2025 г.
Съобщение до медиите
 


 

Общо 8 са новооткритите детски центрове, подкрепени от инициативата на ИКЕА и УНИЦЕФ

факти и резултати
23.03.2017
 

Деца от 8 български града получиха достъп до ранно учене, подкрепа, закрила и сигурност, благодарение на съвместния проект на ИКЕА и УНИЦЕФ. През последните четири години, благодарение на инициативата на ИКЕА България да отделя средства от всяка продажба на детски играчки, у нас са дарени общо 140 000 лева. 
Съобщение до медиите
 


 

ИКЕА връчи наградите на финалистите в третото издание на „Вълшебния конкурс за деца и техните фантастични приятели“

20.12.2016
 

Представители на ИКЕА и УНИЦЕФ в България приветстваха в неделя двайсетте финалисти в българския кръг на „Вълшебния конкурс за деца и техните фантастични приятели“ в Учебния корпус на МУЗЕЙКО, за да им връчат награди и да пожелаят успех на произведенията в по-нататъшното им участие в световния кръг на Конкурса. За трета поредна година той ще превърне рисуваните герои на 10 деца от цял свят в истински плюшени играчки с добра кауза. 
Съобщение до медиите
 


 

ИКЕА и УНИЦЕФ реализират резултатите от инициативата „Плюшени играчки в помощ на образованието“ в 5 града в България

03.02.2016
 
Повече от 12 милиона деца в над 46 страни по света, са получили по-добър достъп до образование благодарение на глобалната кампания

Деца от 5 български града получиха достъп до ранно учене, подкрепа, закрила и сигурност, благодарение на съвместния проект на ИКЕА и УНИЦЕФ „Плюшени играчки в помощ на образованието.“ Инициативата бе реализирана за трета поредна година у нас и е част от глобалната кампания на Фондацията на ИКЕА, УНИЦЕФ и Save the Children.
Съобщение до медиите
 


 

ИКЕА е първата компания от световен мащаб, изцяло използваща памук от по-устойчиви източници 

24.11.2015
 
ИКЕА обяви, че от септември 2015 г., всичкият памук, използван за продукти на марката, ще бъде от по-устойчиви източници. 

Памук от по-устойчиви източници означава памук, отглеждан по стандарта Better Cotton. От септември 2015 г., цялата суровина, използвана в продуктите на ИКЕА, ще бъде от по-устойчиви източници. Основните пазари, които доставят памук на компанията, са Индия,
Пакистан, Турция, Китай, САЩ и Бразилия. 
Съобщение до медиите
 


 

Колко е добре да дариш по две!

9.11.2015
 
Фондацията на ИКЕА и ИКЕА България обединяват сили за по-добро бъдеще на децата у нас и по света

ИКЕА провежда за тринадесета поредна година кампанията с добра кауза „Плюшени играчки в помощ на образованието“. Глобалното партньорство между Фондацията на ИКЕА, УНИЦЕФ и Save the Children всяка година помага на повече деца по света да получат достъп до образование и така да имат възможност за по-добър старт в живота. ИКЕА България участва в инициативата за трета поредна година, като удвоява дарението в подкрепа на локални проекти на УНИЦЕФ България за деца в най-уязвимите групи.
Съобщение до медиите
 
 

Деца стават дизайнери на лимитирана колекция плюшени играчки с добра кауза в конкурс на ИКЕА

02.11.2015
 
За втора поредна година „Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели“ на ИКЕА ще превърне рисуваните чудати герои на 10 малчугани от цял свят в истински плюшени играчки с добра кауза. Лимитираната колекция SAGOSKATT, която е резултат от рисунките на победителите от глобалния етап на конкурса през 2014 година, е част от инициативата „Плюшени играчки в помощ на образованието“ и от ноември тази година се предлага във всички магазини на веригата по света.

Съобщение до медиите
 


 

Магазините на ИКЕА по света ще набират средства, за да подобрят живота на бежанците  


 
Кампанията на ИКЕА „По-светъл живот за бежанците“ се завръща в над 40 държави, за да набере милиони евро за бежанци. Между 29 ноември и 19 декември 2015 г., за всеки LED продукт, продаден в магазините ИКЕА или онлайн, Фондацията на ИКЕА ще дарява по 1 евро, помагайки на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) да осигури осветление и енергия от възобновяеми източници за бежанските лагери. Целта е да се подобри сигурността, превръщайки лагерите в по-подходящо място за живеене за хилядите семейства, които ги обитават.
Съобщение до медиите
 


 

Фондация ИКЕА осигурява 16 милиона евро за подобряването на живота на 1 милион непривилегировани жени и момичета в Индия

11.10.2015
 
В чест на Международния ден на момичето, Фондация ИКЕА обяви сключването на ново партньорство, осигуряващо възможности за работа и предприемачество на 1 милион непривилегировани жени в Индия. Инициативата се осъществява съвместно с Програмата за развитие на ООН (ПРООН),  консултантската компания Xyntéo и Фондацията за Развитието на Индия, с подкрепата на Министерството на финансите на Индия. 
Съобщение до медиите
 


 

Столична библиотека и ИКЕА откриха модерно библиотечно пространство за тийнейджъри 

25.09.2015
 
На 24 септември 2015 г. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека официално беше открито модерно библиотечно пространство за тийнейджъри. Инициативата се осъществи с подкрепата на ИКЕА България, която осигури обзавеждането, а интериорните дизайнери от магазина в София създадоха комфортна среда за четене и общуване, в която младежите могат да прекарват повече време заедно, ангажирани с различни занимания. 
Съобщение до медиите
 


 

Всяка секунда е от значение за децата и семействата в Непал: Фондация ИКЕА дарява 3 милиона евро до
УНИЦЕФ за спешни хуманитарни операции

04.05.2015
 
След опустошаващото земетресение в Непал, което
се случи на 25 април, Фондация ИКЕА дари 3 милиона евро на УНИЦЕФ, за да подкрепи тяхната спешна хуманитарна операция. При подобни катаклизми децата винаги са най-уязвими. Данните за момента показват, че повече от 1.7 милиона деца са потърпевши от земетресението в най-засегнатата част на Непал. Парите отпуснати от Фондация ИКЕА, най-големият частен партньор на УНИЦЕФ, ще бъдат от голямо значение в подкрепа на хуманитарната операция на УНИЦЕФ, за да опази здравето и осигури сигурност на децата и семействата, засегнати от тази катастрофа.
Съобщение до медиите
 


 

УНИЦЕФ България откри Детска и младежка зона в град Сливен с подкрепата на ИКЕА

23.04.2015
 
Средствата за оборудването на Детската и младежката зона бяха събрани в рамките на кампанията на ИКЕА „Плюшени играчки в помощ на образованието“

В град Сливен Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) откри първата по рода си Детска и младежка зона, която е филиал на Център за работа с деца на улицата. Дейността на новата услуга е насочена основно към деца в конфликт със закона и уязвими деца, както и деца в риск. Иновативният и комплексен подход ще им предоставя интензивна психо-социална помощ,  разнообразни образователни програми, както и подкрепа в развиването на социални и житейски умения
Съобщение до медиите
 


 

Програмите на Фондация ИКЕА помагат на над 178 милиона деца по света


През 2014 г. Фондацията дари 104 милиона евро в помощ на най-уязвимите общности в 46 страни.

Над 178 милиона деца получават възможности за по-добър старт в живота благодарение на програмите на Фондация ИКЕА. По-голямата част от тях живеят в Индия, където организацията вече 15 години активно присъства. Само през 2014 г., Фондацията дари общо 104 милиона евро под формата на грантове и материални дарения на 40 партньорски организации в 46 страни по света. Това показва годишният доклад „178 милиона усмивки“, публикуван на Международния ден на щастието – 20 март. 
Съобщение до медиите
 


 

Представяме ви победителите от глобалния
кръг на Конкурса за детска рисунка на ИКЕА

02.02.2015
 
Деца от цял свят създадоха новите играчки за кампанията
„Плюшени играчки в помощ на образованието“

През 2014 г. ИКЕА за пореден път покани децата да станат дизайнери на играчките от специалната лимитирана серия, която ще бъде част от кампанията „Плюшени играчки в помощ на образованието“. Участниците от цял свят нарисуваха своите фантастични приятели. От всички приказни рисунки журито на глобалния етап избра десет победители на възраст между 4 и 10 години. 
Съобщение до медиите
 
 

По време на празниците, клиентите на ИКЕА допринесоха за набирането на 10.1 милиона евро за децата в Африка, Азия и Европа

20.01.2015
 
Клиентите на ИКЕА България помогнаха за набирането на €21 926 в помощ на образователни проекти по цял свят и още 43 852 лв. за децата в България

По време на празниците, милиони клиенти на ИКЕА се присъединиха към кампанията „Плюшени играчки в помощ на образованието“. Бяха събрани над 10.1 милиона евро за образователни проекти от продажбата на плюшени играчки и детски книжки. За всяка плюшена играчка или детска книжка продадена през ноември и декември, Фондация ИКЕА дари по 1 евро за образователни проекти, ръководени от Save the Children и УНИЦЕФ.
Съобщение до медиите
 


 

Плюшените играчки на ИКЕА отново вършат добри дела

03.11.2014
 
За трета поредна година ИКЕА дава старт на кампанията „Плюшени играчки в помощ на образованието” у нас, която подпомага достъпа до образование на деца от най-рисковите групи. Между 9 ноември и 3 януари за всяка закупена плюшена играчка ИКЕА ще отдели 2 лева, които ще дари под формата на мебели, играчки и творчески материали за проекти за детско развитие на УНИЦЕФ България. Освен това, в рамките на глобалната кампания Фондацията на ИКЕА ще дари по едно евро за образователни проекти на УНИЦЕФ и Save the Children по света.
Съобщение до медиите
  

Център за ранно детско развитие отвори врати в Котел с подкрепата на УНИЦЕФ и ИКЕА 

01.11.2014
 
На 31 октомври, петък, в град Котел отвори врати първият Център за ранно детско развитие в област Сливен, създаден от УНИЦЕФ. Проектът се реализира от Община Котел с подкрепата на ИКЕА България, които осигуриха средствата за ремонт и оборудването на сградата. Центърът има за цел да разшири достъпа на деца на 3 и 4 години до образователни дейности, които да ги подготвят за успешно включване в задължителната предучилищна подготовка. Освен това, ще работи с родителите за тяхното активно участие и подкрепа за ранното образование на децата.
Съобщение до медиите
 


 

Децата стават дизайнери в конкурс на ИКЕА

31.10.2014
 
От 31 октомври талантливите български деца на възраст до 12 години ще имат възможността да нарисуват своята играчка-мечта и да се състезават с деца от цял свят, за да вдъхнат живот на своя приказен герой и да помогнат на дете да влее в класната стая. Десетте най-добри рисунки ще бъдат превърнати от ИКЕА в истински плюшени играчки, които през 2015 ще станат част от специалната колекция с кауза „Плюшени играчки в помощ на образованието”. Кампанията подкрепя проекти за достъп до образование на UNICEF и Save the Children на глобално равнище. У нас, инициативата се провежда под мотото „Вълшебен конкурс за деца и техните фантастични приятели”. 
Съобщение до медиите
 


 

ИКЕА и УНИЦЕФ с образователна кауза за децата на България 

21.10.2014
 
ИКЕА и УНИЦЕФ стартират съвместна дарителска кампания, част от дългосрочното им партньорство, в подкрепа създаването на Центрове за ранно детско развитие в България. От октомври 2014 г. на касите на шведската верига за мебели посетителите могат да подкрепят каузата на ИКЕА и УНИЦЕФ повече деца да получават възможност за обучение от най-ранна възраст. Срещу дарение от 2 лв., върху което не се начислява ДДС или такси, получавате специално създадена картичка – красив и удобен начин да изпратите своето послание, свързано с ценността на образованието към всяко дете.
Съобщение до медиите
 

Разплащателни методи: