Идеите на победителите - Кухня
Победител 1
Как хем да оползотворим многото плодове вкъщи, хем да направим естествено сладка напитка за децата, отказващи да пият вода? Svetlana Kirova има лесен еко съвет, с който наведнъж се решават и двата въпроса.
Последвай нейния ЕКО СЪВЕТ в 3 лесни стъпки:
1.
Избери плодове с дефекти или в лек процес на загниване. Почисти ги и ги нарежи.
Избери плодове с дефекти или в лек процес на загниване. Почисти ги и ги нарежи.
2.
Налей 1/2 литър или повече вода, добави плодовете и остави да заври. Необходимо е да вариш съвсем малко, докато плодовете си пуснат вкуса и водата се подслади.
Налей 1/2 литър или повече вода, добави плодовете и остави да заври. Необходимо е да вариш съвсем малко, докато плодовете си пуснат вкуса и водата се подслади.
3.
След охлаждане имаш пресен, натурално сладък компот, който ще помогне на малките деца да пият с удоволствие.
След охлаждане имаш пресен, натурално сладък компот, който ще помогне на малките деца да пият с удоволствие.
Победител 2
Lavendary обича сама да изработва декорацията вкъщи. Така тя влага от своята душа и енергия в дома си, но и намалява отпадъците. Как? Като превръща използваните бурканчета в практична украса в кухнята.
Последвай нейния ЕКО СЪВЕТ в 3 лесни стъпки:
1.
Запази използваните бурканчета.
Запази използваните бурканчета.
2.
Украси ги по твой вкус и ги напълни с украшения, билки, чай или подправки.
Украси ги по твой вкус и ги напълни с украшения, билки, чай или подправки.
3.
Нареди ги на етажерки в кухнята.
Нареди ги на етажерки в кухнята.
Победител 3
Ktygeorgieva спечели нашето жури не с един, а с цяла поредица от съвети за свеждане на хранителните отпадъци до минимум.
Последвай нейния ЕКО СЪВЕТ в 3 лесни стъпки:
1.
Опази яйцата по-дълго, като ги съхраняваш с върха надолу на някой рафт в хладилника, вместо на вратата, където температурата не е достатъчно ниска.
Опази яйцата по-дълго, като ги съхраняваш с върха надолу на някой рафт в хладилника, вместо на вратата, където температурата не е достатъчно ниска.
2.
За да съхраниш листата зелена салата, дръж ги неизмити между навлажнена хартия в кутия в хладилника. Ако са тръгнали да увяхват, върни им свежестта, като ги потопиш във вода за няколко часа в хладилника.
За да съхраниш листата зелена салата, дръж ги неизмити между навлажнена хартия в кутия в хладилника. Ако са тръгнали да увяхват, върни им свежестта, като ги потопиш във вода за няколко часа в хладилника.
3.
Съхрани разрязаното авокадо, като намажеш разрязаната му част с олио или лимонов сок. После го сложи в кутия в хладилника с разрязаната част надолу.
Съхрани разрязаното авокадо, като намажеш разрязаната му част с олио или лимонов сок. После го сложи в кутия в хладилника с разрязаната част надолу.
Победител 4
Sisi_catchup също впечатли журито със еко своя съвет за по-малко отпадъци от храна. Тя има отлична идея как остатъците от едно ястие да се претворят по съвсем нова рецепта.
Последвай нейния ЕКО СЪВЕТ в 3 лесни стъпки:
1.
Например от останал ориз със спанак (или нещо друго) можеш да си направиш кюфтета.
Например от останал ориз със спанак (или нещо друго) можеш да си направиш кюфтета.
2.
Оваляй кюфтетата в брашно, нареди ги в тавичка и ги полей със струйка олио. Изпечи ги до златисто.
Оваляй кюфтетата в брашно, нареди ги в тавичка и ги полей със струйка олио. Изпечи ги до златисто.
3.
Разбира се, не се ограничавай само с тази рецепта. Позволи на вдъхновението да те отведе до нови кулинарни открития за по-природосъобразен живот.
Разбира се, не се ограничавай само с тази рецепта. Позволи на вдъхновението да те отведе до нови кулинарни открития за по-природосъобразен живот.
Победител 5
И още един еко съвет за съхранение на храна. Ако имаш презрели домати, kristina_orsova те призовава да не ги изхвърляш. Тя споделя своят идея за доматен сос, който да прибереш във фризера и да използваш за бъдещи кулинарни вкусотии.
Последвай нейния ЕКО СЪВЕТ в 3 лесни стъпки:
1.
Пасирай доматите с лук и чесън и ги сложи да се варят на котлона. Когато заврат, добави риган, сол и захар.
Пасирай доматите с лук и чесън и ги сложи да се варят на котлона. Когато заврат, добави риган, сол и захар.
2.
Щом сосът е готов и изстинал, го прехвърли в кутии за храна и го прибери във фризера.
Щом сосът е готов и изстинал, го прехвърли в кутии за храна и го прибери във фризера.
3.
Когато ти потрябва, просто го стопли на котлона и го използвай за любимото си ястие.
Когато ти потрябва, просто го стопли на котлона и го използвай за любимото си ястие.