Идеите на победителите - Кухня
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard-1.png)
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard-1.png)
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard-1.png)
Победител 1
Как хем да оползотворим многото плодове вкъщи, хем да направим естествено сладка напитка за децата, отказващи да пият вода? Svetlana Kirova има лесен еко съвет, с който наведнъж се решават и двата въпроса.
Последвай нейния ЕКО СЪВЕТ в 3 лесни стъпки:
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/1-1.png)
1.
Избери плодове с дефекти или в лек процес на загниване. Почисти ги и ги нарежи.
Избери плодове с дефекти или в лек процес на загниване. Почисти ги и ги нарежи.
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/1-2.png)
2.
Налей 1/2 литър или повече вода, добави плодовете и остави да заври. Необходимо е да вариш съвсем малко, докато плодовете си пуснат вкуса и водата се подслади.
Налей 1/2 литър или повече вода, добави плодовете и остави да заври. Необходимо е да вариш съвсем малко, докато плодовете си пуснат вкуса и водата се подслади.
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/1-3.png)
3.
След охлаждане имаш пресен, натурално сладък компот, който ще помогне на малките деца да пият с удоволствие.
След охлаждане имаш пресен, натурално сладък компот, който ще помогне на малките деца да пият с удоволствие.
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard-2.png)
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard-2.png)
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard-2.png)
Победител 2
Lavendary обича сама да изработва декорацията вкъщи. Така тя влага от своята душа и енергия в дома си, но и намалява отпадъците. Как? Като превръща използваните бурканчета в практична украса в кухнята.
Последвай нейния ЕКО СЪВЕТ в 3 лесни стъпки:
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/2-1.png)
1.
Запази използваните бурканчета.
Запази използваните бурканчета.
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/2-2.png)
2.
Украси ги по твой вкус и ги напълни с украшения, билки, чай или подправки.
Украси ги по твой вкус и ги напълни с украшения, билки, чай или подправки.
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/2-3.png)
3.
Нареди ги на етажерки в кухнята.
Нареди ги на етажерки в кухнята.
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard3.png)
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard3.png)
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard3.png)
Победител 3
Ktygeorgieva спечели нашето жури не с един, а с цяла поредица от съвети за свеждане на хранителните отпадъци до минимум.
Последвай нейния ЕКО СЪВЕТ в 3 лесни стъпки:
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/3-1.png)
1.
Опази яйцата по-дълго, като ги съхраняваш с върха надолу на някой рафт в хладилника, вместо на вратата, където температурата не е достатъчно ниска.
Опази яйцата по-дълго, като ги съхраняваш с върха надолу на някой рафт в хладилника, вместо на вратата, където температурата не е достатъчно ниска.
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/3-2.png)
2.
За да съхраниш листата зелена салата, дръж ги неизмити между навлажнена хартия в кутия в хладилника. Ако са тръгнали да увяхват, върни им свежестта, като ги потопиш във вода за няколко часа в хладилника.
За да съхраниш листата зелена салата, дръж ги неизмити между навлажнена хартия в кутия в хладилника. Ако са тръгнали да увяхват, върни им свежестта, като ги потопиш във вода за няколко часа в хладилника.
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/3-3.png)
3.
Съхрани разрязаното авокадо, като намажеш разрязаната му част с олио или лимонов сок. После го сложи в кутия в хладилника с разрязаната част надолу.
Съхрани разрязаното авокадо, като намажеш разрязаната му част с олио или лимонов сок. После го сложи в кутия в хладилника с разрязаната част надолу.
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard4.png)
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard4.png)
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard4.png)
Победител 4
Sisi_catchup също впечатли журито със еко своя съвет за по-малко отпадъци от храна. Тя има отлична идея как остатъците от едно ястие да се претворят по съвсем нова рецепта.
Последвай нейния ЕКО СЪВЕТ в 3 лесни стъпки:
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/4-1.png)
1.
Например от останал ориз със спанак (или нещо друго) можеш да си направиш кюфтета.
Например от останал ориз със спанак (или нещо друго) можеш да си направиш кюфтета.
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/4-2.png)
2.
Оваляй кюфтетата в брашно, нареди ги в тавичка и ги полей със струйка олио. Изпечи ги до златисто.
Оваляй кюфтетата в брашно, нареди ги в тавичка и ги полей със струйка олио. Изпечи ги до златисто.
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/4-3.png)
3.
Разбира се, не се ограничавай само с тази рецепта. Позволи на вдъхновението да те отведе до нови кулинарни открития за по-природосъобразен живот.
Разбира се, не се ограничавай само с тази рецепта. Позволи на вдъхновението да те отведе до нови кулинарни открития за по-природосъобразен живот.
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard5.png)
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard5.png)
![inspirational image](https://ikeabulgaria.akamaized.net/images/w650/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/Winners_Profile-photosArtboard5.png)
Победител 5
И още един еко съвет за съхранение на храна. Ако имаш презрели домати, kristina_orsova те призовава да не ги изхвърляш. Тя споделя своят идея за доматен сос, който да прибереш във фризера и да използваш за бъдещи кулинарни вкусотии.
Последвай нейния ЕКО СЪВЕТ в 3 лесни стъпки:
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/5-1.png)
1.
Пасирай доматите с лук и чесън и ги сложи да се варят на котлона. Когато заврат, добави риган, сол и захар.
Пасирай доматите с лук и чесън и ги сложи да се варят на котлона. Когато заврат, добави риган, сол и захар.
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/5-2.png)
2.
Щом сосът е готов и изстинал, го прехвърли в кутии за храна и го прибери във фризера.
Щом сосът е готов и изстинал, го прехвърли в кутии за храна и го прибери във фризера.
![](https://ikeabulgaria.akamaized.net/files/ImageGallery/sustainability/eco-ambassadors/ideas/5-3.png)
3.
Когато ти потрябва, просто го стопли на котлона и го използвай за любимото си ястие.
Когато ти потрябва, просто го стопли на котлона и го използвай за любимото си ястие.