Skip to main content
Можете да търсите продукти на ИКЕА като ползвате снимка
Качете снимка
Вижте как работи

Кои материали са най-подходящи за тенджери и тигани?

Неръждаема стомана, алуминий, въглеродна стомана, чугун, мед? Без покритие, емайлирани, с незалепващо покритие? От какъв материал е изработена най-добрата тенджера и коя е най-подходяща за вас? Всичко зависи от това какво и как готвите. Много готвачи използват различни видове съдове за готвене, за да си осигурят гъвкавостта и многофункционалността, с които да се справят с всяка рецепта.

Неръждаема стомана (без покритие)

Неръждаема стомана (без покритие)

Подходящ за всички видове котлони, включително индукционни. Този материал, любим на готвачите, изисква известно усвояване, тъй като е необходимо да се контролира температурата, за да не залепва храната. Ако сте начинаещ, препоръчваме да използвате съдове с незалепващо покритие. За по-луксозен вид и отлично представяне изберете съдове от неръждаема стомана с медно покритие.

Предимства

  • Универсални и издръжливи
  • Бързо се нагряват/запазват топлината
  • Подходящи за съдомиялна
  • Подходящи за фурна (в зависимост от дръжката)
  • Подходящи за всички видове котлони, включително индукционни

Недостатъци

  • Необходими са умения за регулиране на температурата, за да не залепва храната
  • По-трудни за почистване от незалепващите

Поддръжка

Най-важното е да оставите съдовете да изстинат, преди да ги измиете, тъй като бързите промени в температурата могат да доведат до деформация. Повечето съдове от неръждаема стомана могат да се мият в съдомиялна машина, но някои готвачи предпочитат да ги мият на ръка. Ако храната е залепнала, смесете препарат за миене или оцет с вода и оставете да заври за няколко минути. Ако е необходимо, използвайте телена четка, за да довършите работата. Кухненските прибори от силикон, дърво или неръждаема стомана са безопасни за употреба с тези тигани.








Виж всички готварски съдове от неръждаема стомана
FINMAT, тенджера с капак, 5 л, 205.175.73

FINMAT тенджера с капак, 5 л

Цена 86,41 €
Цена 169,00 лв
845 точки
(2)
MIDDAGSMAT, касерола с капак, 104.637.02

MIDDAGSMAT касерола с капак

Цена 7,66 €
Цена 14,99 лв
75 точки
(7)
HEMLAGAD, тиган за пържене, незалепващо покритие, 905.808.96

HEMLAGAD тиган за пържене, незалепващо покритие

Цена 13,24 €
Цена 25,90 лв
130 точки
(1)
HEMLAGAD, тенджера с капак, незалепващо покритие, 205.809.08

HEMLAGAD тенджера с капак, незалепващо покритие

Цена 28,58 €
Цена 55,90 лв
280 точки
(1)
Алуминий

Алуминий

Алуминиевите съдове за готвене са ефективни проводници на топлина и гарантират равномерно приготвяне на храната. Алуминиевите тенджери и тигани на ИКЕА имат незалепващо покритие, което ги прави подходящи за готвене на кисели храни.

Предимства

  • Леки и на достъпна цена
  • Бързо се нагряват/разпределят топлината равномерно
  • Съвместими дори с индукционни котлони — алуминиевите тигани на ИКЕА са с дъно от магнитен материал

Недостатъци

  • Не запазват топлината особено добре, така че не са подходящи за ястия, които се готвят бавно
  • Не бива да се прегрява при загряване
  • Не са подходящи за съдомиялна
  • Мек метал, така че може да се надраска и деформира

Поддръжка


След всяка употреба: Оставете съдовете да изстинат и ги измийте на ръка. Използвайте неостри прибори от пластмаса, дърво или силикон. Избягвайте метални прибори или други предмети, които могат да надраскат или повредят незалепващото покритие.

Виж всички готварски съдове от алуминий
Незалепващо покритие

Незалепващо покритие

Съдовете за готвене с незалепващо покритие са подходящи за всички готвачи, но са особено полезни за начинаещите. Лесни са за почистване, идеални са за приготвяне на деликатни храни като яйца или риба, а с тях можете да готвите с малко или без мазнини.

Съдовете за готвене на ИКЕА, изработени от силициев материал, наречен Sol-gel керамика, което означава, че запазват добрия си външен вид за дълго време при правилна грижа и употреба. Това издръжливо покритие има отлични незалепващи свойства, без да се използват PTFE или PFAS.


Поддръжка на незалепващите съдове за готвене ИКЕА

  • Не надвишавайте препоръчителната температура от 250 °C
  • Избягвайте метални прибори, които могат да надраскат покритието.
  • След готвене, оставете да изстине и измийте на ръка с топла вода и мека гъба.

Виж всички съдове с незалепващо покритие
IKEA 365+, тиган за пържене, незалепващо покритие, 705.807.03

IKEA 365+ тиган за пържене, незалепващо покритие

Цена 18,36 €
Цена 35,90 лв
180 точки
(3)
HEMLAGAD, тенджера с капак, незалепващо покритие, 205.809.08

HEMLAGAD тенджера с капак, незалепващо покритие

Цена 28,58 €
Цена 55,90 лв
280 точки
(1)
VARDAGEN, тиган за пържене, 205.813.33

VARDAGEN тиган за пържене

Цена 35,74 €
Цена 69,90 лв
350 точки
VARDAGEN, тиган за пържене, 805.813.30

VARDAGEN тиган за пържене

Цена 25,51 €
Цена 49,90 лв
250 точки
Въглеродна стомана

Въглеродна стомана

Съдовете за готвене от въглеродна стомана са толкова издръжливи, колкото и тези от чугун, но са по-тънки.

Предимства

  • Незалепващ тиган, подходящ за всякакви дейности, стига да бъде обработен правилно
  • Разпределят топлината равномерно/запазват я за дълго време
  • По-лек от чугуна
  • Подходящи за всички видове котлони, включително индукционни
  • Незалепващите способности се подобряват с продължителната употреба, ако се поддържат правилно
  • Подходящи за фурна

Недостатъци

  • Необходимо е да бъдат обработвани от време на време
  • Необходимо е да бъдат измивани само на ръка
  • Не са подходящи за приготвяне на кисели храни

Поддръжка

Оставете да изстине и избършете излишното масло. От време на време е необходимо да го обработвате повторно. След всяка употреба е необходимо да оставите съда да изстине, преди да го изплакнете. Почистете го на ръка с препарат за миене на съдове или използвайте сол или телена четка, след което го изсушете напълно, за да предотвратите появата на ръжда. Съдът е подходящ за употреба с дървени, силиконови и неръждаеми прибори.


VARDAGEN, тиган за пържене, чугун, 705.545.15

VARDAGEN тиган за пържене, чугун

Цена 35,74 €
Цена 69,90 лв
350 точки
(2)
VARDAGEN, касерола с капак, 905.606.76

VARDAGEN касерола с капак

Цена 65,96 €
Цена 129,00 лв
645 точки
(1)
Чугун/емайлиран чугун

Чугун/емайлиран чугун

Чугунът е издръжлив, но изисква поддръжка и не е подходящ за готвене на кисели храни, освен ако не е емайлиран. Чугунените тигани на ИКЕА са разработени така, че да постигате най-добри резултати при пържене, докато тенджерите са емайлирани, за да можете да готвите кисели храни.

Предимства

  • Издръжливи и дълготрайни
  • Разпределят равномерно топлината/запазват я
  • Елегантни и подходящи за сервиране
  • Подходящи за всички видове котлони, включително индукционни
  • Подходящи за фурна

Недостатъци

  • Не са подходящи за кисели храни (освен ако съдовете не са емайлирани)
  • Изискват обработване (ако не са емайлирани)
  • Тежки при употреба
  • Необходимо е да бъдат измивани само на ръка

Поддръжка

За да създадете незалепваща повърхност, подгответе чугунените тигани преди употреба. Намажете ги с масло с неутрален вкус и ги загрейте до 150°C за поне един час. Оставете да изстине и избършете излишното масло. От време на време е необходимо да обработвате съда повторно. След всяка употреба е добре да оставяте съда да изстине, преди да го измиете. Препоръчително е да го измивате на ръка с малко препарат за миене на съдове, но някои предпочитат да използват сол или телена четка. Изсушете напълно, за да предотвратите ръждясване. Подходящи са прибори от всякакъв материал, но избягвайте металните при готвене в емайлирани съдове.

Виж всички готварски съдове от чугун

Как да обработвате съдове от въглеродна стомана и чугун

Тук ще намерите подробни инструкции как да подготвите съдовете от въглеродна стомана. Принципът е почти същият и за чугунените тигани, но имайте предвид леките разлики в температурата и времето. Когато приключите, получената незалепваща повърхност прави готвенето лесно.

Виж още съвети