Можете да търсите продукти на ИКЕА като ползвате снимка
Вижте как работи
Качете снимка
Как работи?
Качете продуктова снимка или комбинация

Можете да намерите всеки ИКЕА продукт бързо и лесно като използвате функцията за търсене по снимка.

Вижте резултати за подобни продукти

Продуктите, които ще бъдат показани в резултатите ще бъдат подобни на тези от снимката.

Открийте същите или подобни продукти на тези, които търсите

Изберете любимия си ИКЕА продукт.

Поддържат се файлове JPEG и PNG до 5MB. Поверителността на вашата информация е много важна за нас! Моля, не качвайте снимки с хора.
Списъкът с любими продукти е празен.

Пестене на вода и енергия

Често се случва да похабите у дома голямо количество вода – или пък енергия. Но няма нужда да губите пари. Можете да погледнете на битовите си навици по различен начин, за да намалите сметките си за комунални услуги и да намалите експлоатацията на ценните ресурси. ИКЕА ще използва 100% възобновяема енергия, като същевременно ще увеличи енергийната си ефективност до 2030 г.

 

Пестенето на енергия означава пестене и на пари

Можете да използвате по-малко енергия - и да намалите сметките си - с нов подход към вашето осветление, отопление и домакински уреди.

LED осветлението например изразходва до 85% по-малко енергия и издържа 20 пъти по-дълго в сравнение с традиционните крушки. Спестявате още повече, ако го изключите, когато излизате от стаята (толкова е просто с дистанционното управление TRÅDFRI). За да намалите лесно разходите си за отопление, можете да използвате изолационни щори или по-плътни завеси когато температурата спадне.

Какво ще кажете за тази „жадна за ток“ сушилна машина? Ако вместо нея използвате сушилник, дрехите ви ще се износват по-малко.

Разбира се, електрическите уреди са от първостепенно значение, но по-новите модели от клас AA + или по-висок са много по енергийно ефективни. И ако искате да мислите в перспектива, соларната система за дома може да намали вашите плащания за ток, както и вашите въглеродни емисии.

Вижте всички безжични LED крушки

Лесни начини да хабите по-малко вода

Според експертите по-малко от 3% от водните запази на Земята са от вода, годна за употреба. Ето защо е важна отговорната й консумация – от финансова и екологична гледна точка. За щастие, някои съвременни продукти могат да пестят вода вместо вас.

Например аераторът с компенсация на налягането, който е стандартен за целия асортимент от смесители и душове ИКЕА. С него намалявате разхода на вода - с до 50% при някои смесители за баня, като същевременно поддържа потока на нивото, което искате. Така използвате по-малко енергия за нагряването й, още повече когато кранът има функция за студен старт.

Днешните съдомиялни и перални машини обикновено имат опция „еко режим“, която е силно водо- и енергийно ефективна. Всъщност напълно натоварена съдомиялна машина с тази настройка ще използва по-малко вода, отколкото ако миете на ръка.

Вижте всички смесители за кухня и баня.

Запазете малко вода и за растенията

Вкъщи можете да спестите много вода ежедневно, просто като спрете кранчето, докато си миете зъбите. Или като измиете салатата си в купа, вместо под течаща вода. А после използвайте тази вода, за да напоите стайните растения. И докато чакате водата в банята да се загрее, можете да събирате студената вода от душа за същата цел.

Прясната вода е скъп ресурс, но дъждовната вода може да се събира безплатно за използване в градината (ако изчакате до залез слънце, губите по-малко вода чрез изпаряване).

При по-топло време защо не охладите чешмяна вода в хладилника, така че да не се налага първо да пускате кранчето, за да се охлади? Разбира се, не всеки по света има възможност да се радва на чиста чешмяна вода. Ето защо тези от нас, които имат тази възможност, може би трябва да ценят всяка последна капка.

Вижте всички душове

Герои, които пестят вода и енергия

Представяме ви малка селекция от продукти на ИКЕА, които могат да ви помогнат да намалите потреблението на енергия и вода във вашия дом, особено в кухнята или банята. А в дългосрочен план това означава, че можете да спестите и пари.

Вижте лесни и достъпни съвети за по-устойчив начин на живот у дома