Можете да търсите продукти на ИКЕА като ползвате снимка
Вижте как работи
Качете снимка
Как работи?
Качете продуктова снимка или комбинация

Можете да намерите всеки ИКЕА продукт бързо и лесно като използвате функцията за търсене по снимка.

Вижте резултати за подобни продукти

Продуктите, които ще бъдат показани в резултатите ще бъдат подобни на тези от снимката.

Открийте същите или подобни продукти на тези, които търсите

Изберете любимия си ИКЕА продукт.

Поддържат се файлове JPEG и PNG до 5MB. Поверителността на вашата информация е много важна за нас! Моля, не качвайте снимки с хора.
Списъкът с любими продукти е празен.

Как да изберете по-устойчиви материали

Амбицията ни е до 2030 г. всички материали в продуктите на ИКЕА да бъдат възобновяеми или рециклирани. Дори днес е по-лесно от всякога да намерите висококачествени мебели за дома на достъпни цени, които са по-устойчиви. Всъщност 70% от използваните материали ИКЕА са направени от рециклирани или възобновяеми материали (10% рециклирани, 60% възобновяеми) с цел да станат 100% до 2030 година.

 

Нов подход към пластмасата

Пластмасата има много предимства - тя е здрава, издръжлива, лека и гъвкава. Но изхвърлянето й може да се превърне в проблем за околната среда. Решението е да се намерят по-устойчиви алтернативи, там където е възможно.

В крайна сметка, наистина ли е необходима пластмасова сламка, когато хартиената сламка - на основата на дървесина от устойчиво управлявани гори - може да свърши същата работа?

Имайки това предвид, в началото на 2020 г. бяха премахнати изделията от пластмаса за еднократна употреба от асортимента на ИКЕА за обзавеждане на дома и от ИКЕА Храни и напитки. Материалите, използвани за изработката на продукти за еднократна употреба като сламки, прибори за хранене, чаши и чинии, вече се добиват от възобновяеми източници.

В случаите, когато все още е необходима пластмаса, целта е да се използва само възобновяема или рециклирана такава до 2030 г. Пластмасата PLA (полилактозна киселина) се произвежда от възобновяеми източници като царевица, захарно цвекло и захарна тръстика.

Знаехте ли?

Нашите продукти се транспортират в плоски опаковки, за да получаваме повече артикули при всяко зареждане. Това води до по-малко пътувания, което означава по-малък разход на гориво и по-малко емисии.

Естествено по-добри материали

Много хора предпочитат да използват естествени материали у дома, особено в продуктите за спалня, които имат допир с кожата.

Неслучайно памукът е популярен избор в обзавеждането на спалнята и банята. От 2015 г. цялата суровина, използвана в продуктите на ИКЕА, се добива от по-устойчиви източници. Това означава, че за отглеждането му се използват по-малко пестициди и химически торове. Продължава работата за развитие на още по-ефективни практики на отглеждане и по-добро управление на водите.

Философията на ИКЕА е, че по-малкото количество отпадъци води до по-ниски цени. И може би още по-устойчива практика е проявата на креативност по отношение на самите отпадъци. Водният зюмбюл, кокосовата обвивка и морската трева обикновено се третират като плевели или отпадъци. И все пак тези възобновяеми материали, както и други, могат да се превърнат в практични продукти с отличителен стил.

Накратко, можете да изберете уверено естествения материал. Ще се насладите на всички удобства, включително дизайн и здравина, които подобряват живота у дома със знанието, че и природата е добре обгрижвана.

Вижте всички текстилни продукти

Отговорна употреба на дървесина

Някога чудили ли сте се защо виждате толкова много дървен материал в продуктовия асортимент на ИКЕА – например, системата за съхранение IVAR от масив?

Дървото е чудесен материал, с който можете да създадете здрави, дълготрайни мебели, отличаващи се с характерен стил. Можете да го шлайфате, лакирате или боядисвате, за да удължите живота на мебелите. Накрая, можете дори да му намерите съвсем ново предназначение.

Най-хубавото е, че дървото е възобновяем ресурс - ако се отглежда и използва отговорно. Дървеният материал, използван за производството на продуктите ИКЕА, отговаря на горския стандарт IWAY, който включва забрана за изкупуването на дървесина, добита от източници, които участват в екологични конфликти или от незаконни реколти. До края на 2020 г. дървеният материал ще бъде сертифициран по стандарт FSC®.

С този издръжлив, възобновяем и подлежащ на рециклиране материал - който е страхотен за употреба и приятен на вид - дървените мебели могат да бъдат устойчив избор. За дълги години напред.

Вижте системата IVAR

От пластмасови бутилки до кухненски врати

Избягването на разхищения и ефективното използване на ресурсите са част от начина на работа на ИКЕА. Запознайте се с KUNGSBACKA, кухненски покривни панели, изработени от рециклирано дърво и рециклирани PET бутилки.

Вижте KUNGSBACKA кухненски панели тук

Предимства на продукти от устойчиви материали

В асортмента на ИКЕА има голямо разнообразие от продукти, които показват как рециклираните или възобновяемите материали могат да бъдат неразделна част от обзавеждането на дома ви. Ето няколко от тях.

Вижте лесни и достъпни съвети за по-устойчив начин на живот у дома